Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета".

Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума на 7 април, отнела живота на 45 души, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици.

Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха вчера, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове. Особено на Черноморския и Средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър". Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри" американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически атаки", предприеме "акции за възмездие" срещу руските бази в Тартус и Хмеймим.

Генералът е убеден, че Русия няма да ги остави без отговор, но смята за малко вероятен този сценарий, защото той със сигурност ще предизвика "истинска голяма война, каквато не желаят нито САЩ, нито Русия". По думите му евентуалният удар на Пентагона най-вероятно ще наподобява миналогодишното не твърде ефективно изстрелване на 59 ракети "Томахоук" по сирийска авиобаза, откъдето според американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията "не допуска друг вариант освен силов", цитира всекидневникът изявление пред Си Ен Ен на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк. Според него САЩ може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, използвана за предполагаемата химическа атака срещу град Дума.

Този път ударът на САЩ по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния - ще бъдат атакувани повече цели, за да последват "осезаеми щети за Башар Асад и да се отправи сигнал, достатъчно ясен според представата на Доналд Тръмп", пише в сп. "Форин полиси" Никълъс Герас, американски експерт по сигурността.

Миналата година Щатите предупредиха руското командване в Сирия за своите планове. Този път обаче Тръмп обвинява за химическите атаки и Русия, значи предупреждения може да няма, смята руският аналитик полковник Владимир Попов. Той допуска, че Тръмп може да нареди удар по резиденцията на Асад с цел сирийският лидер да бъде ликвидиран физически; тогава би трябвало да го защитят руските и сирийските средства за ПВО в страната.

Западните медии очакват удар по Сирия най-вече от американския разрушител "Доналд Кук", който според тях се намира на петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети "Томахоук". Медиите смятат, че в близките дни в района ще пристигне и "Портър", разрушител от същата серия. Американските военноморски сили впрочем разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети - по-специално с подводници, способни да атакуват цели в Сирия, добавя "Независимая газета".

Руските военновъздушни сили са безсилни пред "Доналд Кук", пише в заглавие "Взгляд" по повод "новата вълна от спекулации относно военните възможности на Руската армия. Отново се твърди например, че бомбардировачите Су-24 можели да потиснат електронния пълнеж на американския разрушител (...), а после и да го унищожат", пояснява електронният вестник.

Британският "Гардиън" съобщава за продължаващите приготовления на САЩ, Великобритания и Франция за военни действия с намерението да накажат режима на сирийския президент Башар Асад, който според тях е отговорен за поредното нападение с химически оръжия в Дума.

Нарастващото напрежение и значителната опасност от сблъсък между големите сили бяха очевидни в Източното Средиземноморие, където руски военни самолети прелетяха над американски и френски военноморски съдове, въоръжени с крилати ракети, допълва изданието.

В. "Вашингтон пост" също пише, че САЩ обмислят удари в Сирия срещу руския съюзник Асад. Това породи зловещи спекулации сред хора, близки до Кремъл, че подобни действия могат да разпалят по-голям конфликт.

Предполагаемата химическа атака в Дума предизвика мрачни прогнози в Москва, че ако Вашингтон в отговор нанесе въздушни удари, може да последва катастрофа. Руският военен анализатор и член на консултативния съвет на министерството на отбраната Игор Коротченко каза, че евентуален удар на САЩ, при който бъдат убити руснаци в Сирия, би довел до военен отговор, вероятно срещу американски самолет или кораб. По думите му това може да породи опасна поредица от събития като тези при Кубинската ракетна криза през 1962 г. и да "предизвика Трета световна война".

Тръмп трябва да разбере, казва анализаторът, че ако имаме сблъсък между армиите на САЩ и Русия, говорим за възможност за ядрена ескалация. "Всичко може да се случи много бързо, а ситуацията да излезе извън контрола на политиците", смята Коротченко.

Като че да затвърди тази теза, висшият съветник на Кремъл Владислав Сурков заяви в наскоро публикувана статия, че Русия трябва да се подготви за век на "геополитическа самота" и че "епичното й пътуване към Запада" е приключило, посочва американското издание.

Едва сега става ясно, че 2014 г. - годината на украинската криза - бележи за Русия "края на многобройните и безплодни усилия да стане част от западната цивилизация", написа Сурков в сп. "Русия в глобалната политика". "Пред нас се разгръща нов период с неизвестна продължителност - епохата "14+", през която сме изправени пред сто (може би двеста или триста) години геополитическа самота", заявява той в статията, цитирана от "Вашингтон пост".

КРЪСТОСАН ОГЪН:  Имало ли е химическа атака в Дума?