САЩ предлагат награда от 5 милиона долара за информация, която да доведе до ареста на виновните за убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио на 9 август, съобщи в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Ройтерс.

Вилявисенсио, бивш депутат и антикорупционен журналист, бе застрелян в еквадорската столица Кито по-малко от две седмици преди президентските избори в страната.

Досега полицията в Еквадор е арестувала шестима заподозрени, които според нея са колумбийци, принадлежащи към престъпни групи.

Освен наградата от 5 милиона долара, Блинкън обяви също така и награда от 1 милион долара за информация, която да доведе до идентифициране или откриване на което и да било лице, заемащо ключово важна ръководна позиция в групата, отговорна за убийството на Вилявисенсио.

"САЩ ще продължат да подкрепят народа на Еквадор и ще работят, за да бъдат изправени пред правосъдието лица, които се опитват да подкопаят демократичните процеси чрез насилствени престъпления", се казва в изявлението на Блинкън.