Земетресение, усетено тази вечер в Афганистан и Пакистан, е било с магнитуд от 6,5, съобщи Американският геофизически институт, предаде Франс прес.

Земният трус е бил в планинския регион Хиндукуш. Той се намира близо до застъпването на евразийската и индийската тектонична плоча, уточни Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, който също е регистрирал магнитуд от 6,5. Според данни на метеорологичната служба на Пакистан той е било с магнитуд 6,8.

Противоречива е информацията за дълбочината на труса. Първоначално бе съобщено за 194 километра, а епицентърът му е бил близо до отдалечената афганистанска провинция Бадахшан. Според сеизмологичният център на САЩ трусът е бил с дълбочина 187 километра.

Най-малко девет души са загинали и десетки са пострадали след силното земетресение в части от Пакистан и Афганистан тази вечер, предаде ДПА, като се позова на длъжностни лица.

От отдалечените райони постепенно започнаха да пристигат съобщения за степента на разрушенията, но на сутринта ще има повече данни за щетите.

Земетресението с магнитуд 6,5 с епицентър в планинската верига Хиндукуш в Афганистан е ударило около 22 часа местно време и е принудило хората да напуснат домовете си.

Сред загиналите има и деца, съобщи националната служба за извънредни ситуации. Агенцията каза, че най-малко 30 души са пострадали. Най-много загинали има в отдалечения северозападен регион на страната, който граничи с Афганистан.

Извънредно положение е обявено в повечето планински региони в провинцията Хайбер Пахтунхва, в която са нанесени повече щети според местни длъжностни лица.

Министърът на националните служби по здравеопазване, регулация и координация на Пакистан Абдул Кадир Пателна нареди на властите да обявят извънредно положение в болниците в Исламабад.

Снимка: БТА/АР

Премиерът Шахбаз Шариф нареди на службите за извънредни ситуации да се насочат към отдалечените региони възможно по-скоро, заяви канцеларията му.

Тринадесетгодишно момиче в Пакистан е загинало, след като стена в дома му се е срутила върху него, а 34 души са ранени в северния пакистански окръг Сват, съобщи полицейският служител Шафиула Гандапур.

Властите и хуманитарните работници заявиха, че в Бадахшан и в други северни райони са усетени много силни трусове. Говорител на Червения кръст заяви, че нямат налични данни за щети от столицата Бадахшан, но проверяват други райони.

Махзудин Ахмади, ръководител на информационния отдел на Бадахшан, заяви пред Ройтерс, че също проверяват провинцията за евентуални жертви, но все още нямат данни.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е усетен на площ от 1000 км от около 285 млн. души в Пакистан, Индия, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Афганистан и Туркменистан.

Снимка: БТА/АР

Големи части от Южна Азия са сеизмично активни, тъй като тектонската плоча, известна като Индийската плоча, се притиска на север към Евразийската плоча.

Миналата година земетресение с магнитуд 6,1 в източната част на Афганистан отне живота на над 1000 души.