Германия, Италия, Великобритания и Чехия съобщиха за първи случаи на Омикрон, след като по-рано новият опасен вариант на Covid  беше регистриран в Белгия и Нидерландия.

Два случая на заразяване с новия вариант на коронавируса Омикрон са установени в германската провинция Бавария, съобщиха световните агенции. Двамата заразени са пристигнали в Германия през летището на Мюнхен на 24 ноември и сега са в изолация, посочи регионалното здравно министерство.

Италия също съобщи, че е засякла новата разновидност на патогена. Вариантът е бил изолиран в болница в Милано в пробата на пациент, пристигнал от Мозамбик. Пациентът, семейството му и контактните им лица са в добро здраве, допълниха италианските лекари.

Във Великобритания са открити също два случая на заразени с Омикрон, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

"Късно снощи ми се обадиха от британската Служба за здравна сигурност. Информираха ме, че са установили два случая на новия вариант Омикрон в Обединеното кралство, единия - в Челмсфорд, а другия - в Нотингам", уточни Джавид.

Според министъра двата случая са свързани с пътуване до Южна Африка, където бе регистриран новият вариант на коронавируса.

Двамата заразени и членовете на домакинствата им са били тествани повторно и им е казано да се самоизолират, докато им се правят нови тестове и се проследяват контактите им, посочи здравното министерство.

Англия добавя Малави, Мозамбик, Замбия и Ангола към "червения" списък за пътувания от 04:00 часа утре. Това означава, че британските и ирландски граждани, които пристигат от тези страни, ще трябва да останат под карантина в хотел, одобрен от правителството, за 10 дни. В списъка вече са Ботсвана, Есватини, Лесото, Намибия, Република Южна Африка (РЮА) и Зимбабве.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че всички пристигащи в страната ще трябва да си правят PCR-тест.

"Ще изискваме всеки, който влиза във Великобритания, да си прави PCR-тест до края на втория ден след пристигането и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат", каза Джонсън на пресконференция.

По думите му хората, които са били в контакт с лица, дали положителен тест и вероятно заразени с варианта Омикрон, ще трябва да се самоизолират за 10 дни.

Правителството освен това ще затегне правилата за носене на предпазни маски. Програмата за бустерни дози ваксина срещу коронавируса също ще бъде ускорена, допълни Джонсън.

Главният медицински съветник на Англия Крис Уити, който също участва в пресконференцията, съобщи, че има значителна вероятност ваксините да се справят по-трудно с новия вариант.

За вероятен първи случай на заразяване с новия тип коронавирус в Чехия съобщи и премиерът на страната Андрей Бабиш.

"Жената, която беше тествана за наличието на новия щам на коронавирус омикрон, е посетила Намибия и се завърна в Чехия през Южна Африка и ОАЕ. Чакаме резултатите от нейното изследване. Тя вече е изолирана, всичките й контакти се проверяват", допълни той.

Досега в Европа беше регистриран новият вариант на коронавируса в Белгия и Нидерландия.

Бързото разпространение на Омикрон сред младите хора в Южна Африка разтревожи здравните специалисти. Само за две седмици Омикрон преобърна ситуацията в страната и след период на ниско равнище на разпространение там започнаха да отчитат бърз ръст.

Световната здравна организация вече класифицира варианта на COVID-19, открит в Южна Африка, като "предизвикващ безпокойство "и го обозначи с гръцката буква "омикрон". В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои съседни страни.

Унгария също ще наложи ограничения за пристигащи от редица страни в южната част на Африка, присъединявайки се към мерките на ЕС.

Южна Корея също въведе ограничения за пристигащи от осем африкански държави заради варианта Омикрон. Издаването на визи за граждани на тези страни се преустановява от утре, а южнокорейци, завръщащи се от региона, ще бъдат карантинирани. Ограниченията са в сила за РЮА, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Авиокомпания "Катар еъруейз" забрани достъпа до полетите й за пътници от РЮА, Зимбабве и Мозамбик заради новия вариант на коронавируса, за който се вярва, че е силнозаразен и евентуално може да се окаже резистентен на ваксини.

Множество чуждестранни туристи са се устремили към летищата в РЮА, опитвайки се спешно да напуснат страната, предаде ТАСС.

Многобройните и неочаквания съобщения за отмяна на полетите на редица авиокомпании ни създадоха значителни трудности, посочи служител на летището в Йоханесбург.

Днес по обед Катар еъруейз, който е сред най-големите авиопревозвачи от и до ЮАР, е спрял всички полети. В резултат хиляди туристи са се оказали в сложна ситуация, тъй като полетите им са били отменени.

Индийският премиер Нарендра Моди междувременно препоръча на правителството си да преразгледа плановете за смекчаване на ограниченията за пътуване, след като е бил уведомен за характеристиките на новия вариант.

Българското МВнР препоръча да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион

По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID-19 - "Омикрон", голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото, са обявили, че спират полетите от тези страни на основата на въведените мерки в съответните държави, съобщиха от българското МВнР.

От ведомството препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион до изясняване на ситуацията и възстановяване на полетите.

Българските граждани, изпаднали в беда, могат да се свързват с посолството ни в Република Южна Африка денонощно на номер +27798937336. Той се използва за съобщаване на спешни случаи и кризисни ситуации с цел оказване необходимото съдействие на засегнатите.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии надирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856 или на имейл: crisis@mfa.bg.

От МВнР препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Южна Африка "се чувства наказана", че е открила Омикрон

Република Южна Африка изрази днес съжаление за затварянето на редица граници за нейни граждани и пътници от страната и заяви, че откриването на новия вариант Омикрон на коронавируса благодарение на работата на южноафриканските учени не бива да се "наказва" по този начин, предаде Франс прес.

"Тази най-нова серия от забрани за пътуване всъщност наказва Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови варианти. Блестящата научна работа трябва да се посреща с аплодисменти, а не да се наказва", отбелязват властите в комюнике, разпространено два дни след обявяването на това откритие.

"Отбелязваме също, че нови варианти са установени и в други страни. Никой от тези случаи няма никаква скорошна връзка с южноафриканския регион. Уместно е да посочим, че реакцията спрямо тези страни е коренно различна от тази към случаите от южноафриканския регион", продължава министерството на външните работи.

Ведомството изтъква, че СЗО в момента препоръчва да не се предприемат такива мерки, за да бъде насърчен един "научен подход, основан върху рискове", и че южноафриканското правителство естествено се присъединява към тази позиция.

Здравният министър на Южна Африка Джо Фаахла осъди още снощи незабавната реакция на много страни, затворили границите си за южноафриканци, преди още да научат нещо повече за опасността, която носи вариантът Омикрон.

"Някои ръководители търсят изкупителна жертва, за да решат един световен проблем", коментира Фаахла тази "паническа" реакция.