Силни бури вилняха в Русия и САЩ. Най-малко десет души загинаха, а 76 бяха ранени в Централна Русия, в столицата на Щатите - Вашингтон, над 200 000 домакинства останаха без ток, а в Пекин бе издадено предупреждение за опасно време. 

Най-малко десет души загинаха, а 76 бяха ранени, при силни бури в Централна Русия, предаде ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации. 

Опасните метеорологични явления в Русия бяха съпроводени от ураганни ветрове, изкоренили дървета, и проливни валежи, прекъснали електрозахранването в стотици селища, отбелязва Ройтерс. 

Осем души, сред които три деца, загинаха, а 29 бяха ранени, в къмпинг край езерото Ялчик в република Марий Ел, на повече от 700 километра източно от столицата Москва. 

Руското министерство на извънредните ситуации публикува в социалната мрежа "Телеграм" снимки, на които се виждат сериозни щети по леки коли и палатки и прекършени дървета. 

Бурите прекъснаха електроснабдяването на 520 селища, нанесоха щети по покривите на 41 жилищни сгради и седем обекта за предоставяне на социални услуги и повалиха 550 дървета в осем различни руски региона в Приволжкия федерален окръг, съобщиха още властите. Общо близо 100 хиляди души са останали без ток. 

Скоростта на поривите на вятъра е достигала близо 100 километра в час. 

Метеоролозите предупредиха, че циклон ще продължи да оказва въздействие в Поволжието, където очакват нови проливни дъждове и силен вятър. 

В столицата на САЩ пък силна буря остави без ток над 200 000 домакинства във Вашингтон и околностите на града, съобщи в. "Вашингтон пост". Без ток са и жители на щатите Вирджиния и Мериленд. 

В столицата има паднали дървета и повредени жилища. Във федерален окръг Колумбия двама души са пострадали при падането на дърво върху колата им. Единият от тях е в тежко състояние. 

Според Националната метеорологична служба поривите на вятъра са достигали 37 метра в секунда. Бурята е била съпътствана от проливен дъжд, информира БТА. 

В същото време в Пекин и други части на Северен Китай бе издадено предупреждение за най-висока степен на опасност заради очаквани проливни дъждове в резултат на преминаването на тропическата буря Доксури, предаде ДПА. 

Вчера метеорологичната служба в китайската столица обяви червен код за валежи и посъветва хората в района да не излизат. 

Доксури преди това връхлетя крайбрежната китайска провинция Фуцзян като тайфун, но докато се придвижваше към вътрешността на континентален Китай, отслабна до тропическа буря. 

Предупреждения за опасно време са издадени и за съседния на Пекин град Тянцзин и за двете северни провинции Хъбей и Шанси. 

Китайската държавна осведомителна агенция Синхуа съобщи, че преминаването на Доксури е засегнало над 800 000 души във Фуцзян и е причинило икономически щети там за около 60 милиона долара.