Най-малко 12 смъртни случая има в САЩ във връзка с развихрилата се зима. В различни щати бяха отменени над 5000 полета заради силни зимни бури, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки>>>

До Коледа са отменени и десетки влакове, което нарушава празничните планове на хиляди хора.

Много магистрали в Средния Запад се сблъскаха с продължителни закъснения заради снежното време или катастрофи, а полицията в Индиана призова хората да избягват пътувания в северозападната част на щата.

Федералната авиационна администрация наложи спиране или отлагане на работата на редица летища в САЩ, за да бъде премахнато заледяване.

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж заяви пред Си Ен Ен, че американската авиация работи под огромно напрежение, тъй като две различни бури и силни ветрове засягат летищата в цялата страна. По думите му около 10 процента от полетите в САЩ са били отменени в четвъртък. В петък бяха забавени други 8000 полета.

Чикаго е изправен пред опасно ниски температури, информира още агенция Ройтерс. Националната метеорологична служба предупреди, че температурите може да паднат до минус 34 градуса по Целзий.

Силни ветрове, леден дъжд и обилен снеговалеж затвориха училища, прекъснаха електрозахранването и доведоха до отмяна на полети в петък и в Канада, информира агенцията. Властите предупредиха хората да останат по домовете си заради влошените метеорологични условия.

Лошото време в Канада е свързано със същия атмосферен фронт, обхванал и Съединените щати. Метеорологът Стив Флисфедър от Торонто заяви, че се очаква бурята да засегне две трети от населението на Канада, тъй като преминава през двете най-населени провинции - Онтарио и Квебек.

"Всяка зима очакваме бури, но тази е значителна", заяви метеорологът.

По данни на американската Изследователска програма за глобалните промени честотата и интензивността на зимните бури са се увеличили през последните 70 години.