Китайският президент Си Цзинпин призова днес китайските посланици да създадат "желязна дипломатическа армия", вярна на Китайска комунистическа партия (КПП), предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Осмелете се да бъдете добри в борбата и да станете защитници на националните интереси. Необходимо е... решително да защитаваме интересите на националния суверенитет, сигурност и развитие с позиция на готовност и твърда воля да се противопоставим на силните страни", заяви Си пред китайските задгранични пратеници, събрали се в Пекин, съобщи държавната Китайска централна телевизия.

Думите му връщат Пекин към по-дръзкия и конфронтационен стил на риторика, възприеман от китайските дипломати след 2020 г. и който през отиващата си година бе по-слабо изразен, тъй като Китай се опитваше да привлече чуждестранни инвестиции за отслабената си икономика, отбелязва Ройтерс.

Връзките със Съединените щати за кратко преминаха през период на размразяване, след като Си се срещна с президента на САЩ Джо Байдън през ноември, но в момента Пекин е ангажиран и в дипломатически спорове с Филипините за оспорван риф във водите на Южнокитайско море, както и с Япония заради изхвърлянето на отпадъчни води от авариралия реактор във Фукушима.

"Необходимо е да се поставят на преден план правилата и дисциплината, да се спазва строга дисциплина, да се поема строга отговорност... и да се създаде дипломатическа желязна армия, която да е вярна на партията... да бъде дръзка, да е добра в борбата и да спазва строга дисциплина", заяви Си по време на срещата с дипломатите.