Президентът Владимир Путин заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички въоръжени конфликти завършват с дипломатически преговори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите му Русия ще се стреми да се сложи край на войната в Украйна "и колкото по-скоро, толкова по-добре, разбира се".

Пред репортери руският президент подчерта: "Казвал съм много пъти: засилването на военните действия води до неоправдани загуби".

"Всички въоръжени конфликти завършват по един или друг начин с преговори, по дипломатически път. Рано или късно всички страни, които са в състояние на конфликт, сядат и сключват споразумение. Колкото по-скоро това бъде осъзнато от тези, които ни се противопоставят, толкова по-добре. Ние никога не сме се отказвали от това", допълни Путин.

Руският президент също така заяви, че системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", с която президентът Джо Байдън обеща САЩ да снабдят Украйна, е стара оръжейна система, на която Русия би могла да противодейства, отбелязва Ройтерс.

Пред репортери Путин заяви, че "Пейтриът" е "доста стара" и не работи като руската система С-300. "Добре, ще вземем това предвид и противодействие винаги ще се намери", каза руският президент.

След заседание на Държавния съвет Путин каза пред журналисти, че разполагането на ракети "Пейтриът" няма да предизвика никакви проблеми, тъй като руснаците ще се справят с лекота с тях. "Тогава там ще трябва да бъде доставено нещо друго вместо "Пейтриът", ще трябва да се разработят нови системи. Това е сложен и дълъг процес, нещата не са толкова прости", подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски се е срещнал с президента на Полша Анджей Дуда, пътувайки за Киев след посещението си в САЩ, съобщи Ройтерс.

"На път за вкъщи се срещнах с приятеля на Украйна - президента на Полша Анджей Дуда", каза Зеленски, цитиран от Укринформ.

"Направихме равносметка на годината, която донесе исторически предизвикателства заради пълномащабната война", написа украинският президент в "Телеграм" след срещата с полския си колега.

"Обсъдихме и стратегически планове за бъдещето, двустранните отношения и взаимодействия на международно ниво през 2023 г.", добави той.

Съветникът на Дуда Павел Шрот каза за Ройтерс, че двамата президенти са "разговаряли дълго, почти два часа. Преди всичко за посещението на президента Зеленски в САЩ и важността на това посещение за подкрепата за Украйна, а също за двустранните отношения между Полша и Украйна", допълва БТА.

Полското президентство уточни, че срещата се е състояла в Жешув - град в Югоизточна Полша, през който минава транзитно значителна част от помощта за Украйна и чието летище се пази от голям американски контингент, отбелязва Франс прес.