Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсе призна, че правителството е проявило твърде голям оптимизъм след първата вълна от епидемията на КОВИД-19 и е разхлабило ограниченията, вследствие на което броят на заразените по време на втората вълна е сред най-високите в Европа, предаде Франс прес.

В края на първата вълна през лятото "имахме чувството, че най-лошото е минало, това бе една от най-тежките грешки", заяви министърът по телевизия Ес Ер Еф. След тази първа вълна "бяхме прекалени оптимисти, мислейки, че през есента ще можем пак да разрешим големите прояви" като мачовете по футбол и хокей на лед, каза той.

"Най-лошото в управлението на една криза обаче е да блокираш и да не правиш нищо. Щом правим грешки, едно е ясно - трябва да ги поправяме възможно най-бързо", добави Берсе.

Министърът смята, че светът няма скоро да се избави от коронавируса - според него, "той ще остане независимо от ваксините и лекарствата", посочва АФП.

По време на първата вълна през март Швейцария не бе засегната толкова силно като други европейски страни и не наложи толкова строга карантина, а после поетапно разхлаби ограниченията.

На 1 юни бяха регистрирани само 3 нови случая, но през октомври епидемията се разрасна експлозивно - с всяка седмица броят на инфектираните, настанените в болници и починалите нарастваше двойно.

Швейцария - страна с население от 8,6 милиона, регистрира всеки ден близо 5000 нови случая и 100 починали.

"Пътят, избран от Швейцария, си има цена. Иска се лична отговорност, разум и дългосрочна визия. Щом това не действа, ще трябва да засилим мерките", предупреди министърът.

В сряда Швейцария започна кампания за ваксинация срещу КОВИД-19 с препарата на Пфайзер/Бионтех.

Берсе призова освен това да бъдат подсилени международните организации, борещи се с кризата, по-специално СЗО, гневно критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Без СЗО ситуацията днес щеше да е далеч по-лоша, подчерта швейцарският министър.