Специална възпоменателна служба за жертвите на атентата бе отслужена днес в църквата "Адолф Фредрик". На нея присъстваха премиерът Стефан Льовен, членове на правителството, партийни лидери, представители на градските власти, полицията, епископът на шведската лутеранска църква Антие Якелен, както и крал Карл ХVI Густав и съпругата му кралица Силвия. Текстове прочетоха също така имамът на главната стокхолмска джамия и представител на еврейската конгрегация.

Църквата се намира близо до пешеходната зона, където откраднат камион премина през улицата в централен район, пълен с магазини, преди да се блъсне в един от тях през април миналата година.

Въздушното пространство над Стокхолм беше затворено днес. Полицията засили присъствието си.

След нападението в града бяха разположени бетонни преграждения във формата на лъвове наред с огромни бетонни саксии по пешеходната улица "Дротнинггатан".
След службата Льовен и съпругата му се разходиха по "Дротнинггатан" до магазина, където се блъсна камионът, и положиха цветя с картичка с надпис: "Помним ви".

По пътя те се поздравяваха с хората на улицата, включително 38-годишна жена, която загуби крака си при нападението.

Светлината е много по-силна от мрака, каза пред журналисти Льовен, като добави, че тероризмът никога няма да победи.

Хората днес полагаха цветя върху някои от бетонните лъвове, както и на централния площад "Сергелсторг", където е направена украса от цветя във формата на сърце.

Льовен трябва да говори и на възпоменателен концерт.

40-годишният Рахмат Акилов от узбекистански произход, който призна, че е извършил атентата миналата година, в момента е подсъдим за престъпления, свързани с тероризма. Той свидетелства, че е искал да накара Швеция да спре подкрепата си за борбата срещу Ислямска държава в Сирия. Очаква се делото му в Стокхолм да продължи до началото на май.

За узбекистанците радикализацията често започва в чужбина >>

Нападението в Стокхолм бе едно от няколкото в Европа от 2016 година насам, при които се използва автомобил, с който се нападат граждани.

13 пъти ужас - 13 кървави нападения >>