Няколко германски политици поискаха посланикът на САЩ в страната Ричард Гренел да бъде изгонен във връзка с неговите коментари в полза на засилването на позициите на консерваторите в Европа. Това съобщи във вторник агенция DPA, предава ТАСС, цитирана от "Фокус.

"Това, което прави този човек, е безпрецедентно в международната дипломация", заяви бившият председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

Според него вместо да заеме неутрална позиция в приемащата го страна, Гренел действа като представител на десните политически сили.

"Надявам се, че пребиваването на г-н Гренел в качеството на посланик ще е кратко", добави Шулц.

Към подобна позиция се придържа и лидерът на парламентарната фракция на "Левите" Сара Вагенкнехт.

"Тези, които, както и посланик Гренел, смятат, че като господари могат да определят кой ще управлява в Европа, не трябва да останат в Германия в качеството на дипломати", смята лидерът на радикално лявата партия.

Министърът на външните работи Хайко Маас анонсира предстояща среща с Гренел, на която, както се очаква, ще бъде повдигнат въпросът за изказванията на дипломата.

По-рано, в изказване пред американския портал Breitbart, Гренел заяви, че победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 година са повлияла за засилването на позициите на консервативните партии в Европа, което трябва да бъде "вдъхновявано" и в бъдеще. В Германия го подложиха на остра критика за подобни изказвания и го обвиниха, че не спазва политически неутралитет.

Гренел е посланик на САЩ в Германия едва от месец май тази година.