Китайският лидер Си Цзинпин похвали връзките на неговата страна с Франция в условията на "глобална несигурност", предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Поводът беше 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Си призова за по-тесни връзки между Пекин и Париж в отговор на глобалното напрежение.

"Двете страни трябва неуморно да развиват двустранните отношения и да отговорят на несигурността в света чрез стабилността на отношенията между Китай и Франция", заяви Си във видеопослание, излъчено в Пекин на церемония по отбелязването на годишнината.

През 1964 г., по инициатива на генерал Шарл де Гол, Франция става първата голяма западна държава, която установява дипломатически отношения на ниво посланици с Китайската народна република.Това смело решение за онова време редовно се посочва от китайските официални лица като пример за независима дипломация.

САЩ изчакаха до 1979 г., за да установят дипломатически отношения с Пекин.

Еманюел Макрон посети Китай през април миналата година. При завръщането си от пътуването си тогава френският президент призова Европейския съюз да не бъде следовник на САЩ по въпроса за Тайван. Коментарите му предизвикаха критики на Запад, но бяха широко приветствани в Китай.