Десет сътрудника на "Роскосмос" са били задържани и ще бъдат проверявани за връзки със западни секретни служби. Според руската Федерална служба за безопасност, резултати от руски научни разработки за хиперзвукови апарати са били предадени зад граница.

Затова днес в Централния научно-изследователски институт по машиностроене и офисите на Обединената ракетно-космическа корпорация на Русия се провеждат обиски и изземване на документи, съобщи "Газета". Бил е обискиран и кабинета на шефа на аналитичния център на космическата корпорация Дмитрий Пайсон. Според непотвърдена информация, именно през него е преминала секретната информация, дадена му от сътрудник в корпорацията.

Шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е дал указания да се оказва пълно съдействие на разследващите. Заведеното дело, на основата на което се правят и обиските е по член от руското наказателно право, тълкуващ "Държавна измяна".

Подозренията се насочват към тесен кръг от служители и сътрудници, които са имали достъп до свръхсекретна информация и са присъствали на обсъждане на руската военно-космическа програма.

Източник от разследващите уточни ,че има двама задържани, но засега имената им не се съобщават. Според него, сега се установява дали тези хора са осъзнавали отговорността, когато са предавали данни на трети човек и защо не са спазили изискванията за работа със свръхсекретна информация.