През последните три дни руската армия е осуетила "отдавна обещаното настъпление" на украинските въоръжени сили в различни сектори на фронта, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

По думите му на 4 юни украинската армия е направила опит за настъпление в пет направления със силите на 23-та и 31-ва механизирана бригада на украинските въоръжени сили. В резултат на това, каза Шойгу, противникът не е постигнал успех никъде и е понесъл загуби: 300 военнослужещи, 16 танка, 26 бойни бронирани машини и 14 автомобила.

Руският министър на отбраната каза още, че на 5 юни Въоръжените сили на Украйна са направили опит за настъпление в седем направления с помощта на пет бригади. Според Шойгу "противникът е бил спрян, понесъл е още по-осезаеми загуби", които възлизат на повече от 1600 военнослужещи, 28 танка, включително осем Leopard и три колесни танка AMX-10.

Шойгу твърди, че за три дни боеве по всички направления ВСУ са понесли загуби до 3715 военнослужещи. Руските военни са унищожили 52 танка на ВСУ, 207 бойни бронирани машини, пет самолета, два хеликоптера, 48 полеви артилерийски оръдия и 53 безпилотни летателни апарата.

При отблъскването на настъплението на ВСУ са загинали 71 руски военнослужещи, а други 210 са били ранени, добави ръководителят на руското министерство на отбраната.

Руското командване не е съобщавало за собствените си загуби във войната в Украйна от септември 2022 г. насам.

Москва продължава да обвинява Украйна за разрушаването на язовирната стена на Коховската ВЕЦ. Шойгу заяви, че по този начин Киев се опитва "да попречи на руската армия да настъпва в този участък на фронта".

По-рано говорителят на Кремъл Песков заяви, че Украйна уж е взривила язовира, за да спре водата да тече към Крим.

Украйнският президент Володимир Зеленски вече отхвърли руските обвинения и заяви, че е невъзможно да се разруши хидроенергийното съоръжение чрез обстрел. И според него само Руската федерация, която контролира централата, е могла да го направи.

"Каховската ВЕЦ е напълно разрушена, невъзможно е да бъде възстановена", заявиха от "Укрхидроенерго", а и Киев и Москва се обвиняват взаимно за случилото се.

Нивото на водата на Днепър вече много се е покачило Херсонска област и спада нагоре по течението - в Днепропетровска и Запорожка област (в Каховския язовир).

На жителите на крайбрежните райони на Херсонска област е наредено да се евакуират, а близките до Черно море части на Херсон вече са наводнени. Островите между десния и левия бряг, които през цялото време се посещават както от украински, така и от руски войски, бързо се покриват с вода.

Очевидно е, че ако коритото на Днепър в Херсонска област се разшири, украинските операции по изпращане на войски или разузнавателни групи на левия бряг ще станат много по-трудни, пише украинското издание "Страна". Включително и през островите край Херсон, които преди скъсването на язовирната стена са били спорна територия и удобен "мост" за преминаване към левия бряг (островите са първите, които се наводняват).

През този участък би било по-трудно да се извърши и офанзива - ако тя, разбира се, е планирана там. В същото време не е известно как разливането на Днепър в Херсонска област ще се отрази на крайбрежните укрепления и минните полета на руската армия.

Междувременно в Каховското водохранилище - където се намират Енергодар и Запорожската АЕЦ - нивото на водата спада.

Дали обаче това ще помогне на украинските военни операции, е под въпрос, тъй като перспективите за отдръпване на бреговете на язовира все още са неизвестни.

Широчината на Днепър в този участък във всеки случай е много по-голяма, отколкото край Херсон - до четири километра на най-тесните места (например край Енергодар).

За сравнение - в Херсонска област тя е по-малко от километър. Въпреки това не е изключено поради изтичането на водата на юг тези разстояния по вода да намалеят. Но с колко, това е отворен въпрос, пише изданието.