Германският канцлер Олаф Шолц разговаря вчера по телефона с украинския президент Володимир Зеленски и го увери, че Берлин ще продължи да оказва на Киев политическа, финансова, хуманитарна и военна помощ. Това се посочва в изявление на германското правителство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Шолц осъди бомбардировките на цивилна инфраструктура от руските сили и окачестви обвиненията, които Русия отправя срещу Украйна във връзка с предполагаеми планове на Киев да използва т.нар. "мръсна бомба" - бомба, при чиято употреба се разпръсква радиоактивен материал.

"Канцлерът е на едно мнение с украинския президент, че независимото разследване на Международната агенция за атомна енергия, което ще бъде извършено по инициатива на Украйна, ще разсее съмненията по тази тема", се казва още в изявлението на германското правителство.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи вчера, че е започнала инспекциите си в Украйна, които бяха поискани от украинските власти, след като руският президент Владимир Путин обвини Киев, че конструира "мръсна бомба", предаде Франс прес.

Инспекторите от МААЕ "скоро ще приключат инспекциите на два обекта в Украйна", заяви базираната във Виена агенция. В рамките на тази седмица генералният директор на МААЕ Рафаел Гросище ще съобщи "първите заключения във връзка с инспекциите на двата обекта", се казва в изявление на МААЕ.

Инспекторите бяха изпратени в Украйна по искане на украинското правителство.

Русия обвинява Киев, че се готви да използва "мръсни бомби" срещу руските сили в Украйна. Украинското правителство обаче подозира, че самата Русия иска да използва "мръсна бомба" и да прехвърли вината за това на Украйна. Според Киев евентуален мотив за това може да е намерението на Москва да си създаде претекст за употребата на ядрени оръжия в Украйна, където руските сили губят позиции, отбелязва Франс прес.