Бенжамен Ерман (36 г.), който вчера уби трима души в Лиеж и свой познат в съседен град, преди да бъде застрелян от полицията, е разговарял със своята заложница в местното училище, съобщават медии.

Заложницата Дарифа (представена само с малко име), чистачка в училището, където Ерман се скрил, го призовала да се предаде, разказва тя днес пред медиите. Той я попитал дали е мюсюлманка и дали спазва Рамазана. Когато отговорила утвърдително, той я успокоил, че няма да й стори нищо.

Нападателят произвел няколко изстрела в затворена врата, която го отделяла от вътрешността на сградата. Тогава Дарифа се развикала и разплакала, а той й казал, че е по-добре да плаче за своите братя в Сирия.

Ерман, напълно хладнокръвен, открехнал входната врата на училището и подхвърлил отвън личната си карта. Според Дарифа това ясно показвало, че знае, че това са последните му мигове. След това отворил вратата широко, излязъл и бил застрелян с няколко десетки изстрела от пристигналите на мястото сили на реда.

Белгийската полиция обяви, че случилото се е терористичен атентат. Бенжамен Ерман е крещял "Аллах Акбар" по време на атаката.

След атентата в Лиеж, стана ясно, че Ерман е убил и друг човек ден по-рано в съседен град. Той е бил затворник, с когото Ерман се е познавал.

Белгийските медии уточняват, че Ерман, рецидивист с присъди от непълнолетен, е трябвало да излезе от затвора през 2020 година. От февруари тази година той е бил пускан на свобода в светлите часове на денонощието, за да си търси работа и да се върне в обществото. Дни след като спрямо него започва да се прилага този облекчен режим, Ерман не се прибира сам и е заловен след извършен обир. Месец по-късно съдът отменя облекченията и го мести в друг затвор. Службите отбелязват, че името му попада в няколко разследвания на радикализирани граждани, но самият той не е бил на отчет като радикализиран.

Ден на траур в Белгия

Траурен митинг се проведе днес в центъра на белгийския град Лиеж в памет на жертвите на терористичния акт вчера, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизията Ер Те Бе Еф.  На митинга присъстваха повече от хиляда души, сред които премиерът на Белгия Шарл Мишел, кметът на Лиеж Вили Демейер и няколко федерални министри.  В Брюксел и Антверпен полицаи се събраха да изразят скръбта си за убитите си колеги, предаде Асошиейтед прес.