Мъж застреля двама полицаи и случаен минувач в центъра на източния белгийски град Лиеж. Нападателят бе ликвидиран, след като взе жена за заложник, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на обществената телевизия Ер Те Бе Еф. Според френския "Le soir" други двама полицаи са ранени.

Мъжът първо започнал да стреля в кафене "Аугустин". След това той взел заложничка и се скрил в близко училище, съобщи белгийската телевизия, цитирана от ТАСС.

Според Le soir, мъжът, който е стрелял в Лиеж, е вероятно Бенжамен Ерман, роден през 1985 година. Той е познайник на полицията, бил е пуснат в отпуск от затвора снощи. Ерман бил в контакт с радикализирани задържани и е известен с жестокостта си. Той първо е използвал нож при нападението на първия офицер, след това вече стреля срещу втория полицай, съобщава още Le soir.

Все още не може да бъде потвърдено, че това е терористичен акт. Нивото за тероризъм в страната остава втора степен. По-късно Прокуратурата съобщи, че разследва терористични действия.

Кралят на Белгия Филип и премиерът Шарл Мишел съобщиха, че се отправят към Лиеж в знак на съпричастност с жертвите от поредния терористичен акт.

През 2011 г. въоръжен мъж уби седем и рани над 100 души, преди да се самоубие. Извършителят бе Нордин Амрани, белгиец от марокански произход, роден в Брюксел, излежал по-рано присъда за незаконно притежание на оръжие. В деня на нападението той напуснал дома си, за да се яви на пореден разпит в полицията, но взел със себе си пушки и гранати. Сред жертвите му бяха бебе на 17 месеца, непълнолетни младежи, пенсионерка. Амрани бил освободен от затвора предсрочно.

През 2014 г. Белгия стана първата жертва в ЕС на терористичен удар по поръчение на "Ислямска държава" - стрелбата в Еврейския музей в Брюксел, взела четири жертви. Две години по-късно, на 22 март 2016 г., терористи се взривиха на летището и в метрото на белгийската столица - 32 жертви и 340 пострадали. Последваха два неуспешни терористични опита - във влак по линията Брюксел - Париж, както и на Централната гара в Брюксел миналата година.