Шестима души са загинали при потъване на кораба "Волга-Балт" в Черно море, на около 80 мили от северния турски град Самсун, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на валията на Самсун Осман Каймак.

Седем от общо 13 души, които са били на борда, са спасени.

Турската информационна агенция ДХА посочва, че в спасителните операции са участвали две лодки, четири хеликоптера и един самолет.

Корабът, който е плавал под панамски флаг, е потънал по неизвестни причини около 08.00 часа.

Анадолската агенция уточнява, че на борда на кораба е имало девет украински граждани, двама азербайджански граждани и двама руски граждани. Корабът е превозвал въглища.

От руското посолство в Турция обаче уточниха, че на кораба не е имало руски граждани. "Според бреговата охрана на Самсун сред 13-те членове на екипажа не е имало руснаци. Информацията за двама руснаци на борда на кораба не беше потвърдена на борда на кораба", предаде ТАСС, като се позова на прессекретаря на руското посолство в Турция Ирина Касимова. По последни данни на кораба е имало 11 граждани на Украйна и двама от Азербайджан.

Междувременно украинският посланик в Турция Андрей Сибих написа в Tуитър, че четирима украинци са загинали при корабокрушението, предаде ТАСС.

Руски капитан, намерен мъртъв

Руски гражданин, капитан на товарен кораб "Канопус", е бил открит мъртъв на борда на кораба в района на турския град Чанаккале (Северозападна Турция), предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на руското генерално консулство в Истанбул.

В съобщението се посочва, че според информация, получена от турските компетентни власти, капитанът на кораба Юрий Черкасов е бил намерен мъртъв в каютата си късно вечерта на 6 януари. Тялото на починалия капитан е транспортирано в Бурса за аутопсия. Корабът "Канопус" е бил закотвен в пристанище Кепез.