Началникът на украинското разузнаване към Министерство на отбраната Кирил Буданов заяви, че лидерът на руската опозиция Алексей Навални е починал от естествена смърт - именно от тромб. За това съобщават руската опозиционна медия "Медуза" наред с украинската държавна агенция УНИАН.

"Може да ви разочаровам, но това, което на нас ни е известно, е, че той е починал наистина от тромб. И това малко или много е потвърдено. И това е взето не от интернет. Но, за съжаление, смъртта е естествена", каза началникът на ГУР на форума "Украйна. Година 2024".

Други подробности Буданов не съобщи.

Коментара той направи пред медиите в рамките на конференцията и го публикува и в канала си в Телеграм.

Федералната служба по изпълнение на наказанията в РФ съобщи на 16 февруари, че Навални е починал в затворническата колония "Полярния вълк" в Ямало-Ненецки автономен окръг.

От колонията обясниха, че политикът се е почувствал зле след разходка и е загубил съзнание.

 

Водещи западни държави и политици, както и президентът на САЩ и ръководството на Европейския съюз, часове след новината за смъртта на Навални обявиха, че Путин и Русия са убили опозиционера.

Последва нов пакет санкции, само от страна на САЩ над 500, наложени на Москва заради неговата гибел.

Междувременно майката на Навални получи тялото му едва на деветия ден - следствената служба на Русия й го върна в събота, като тя има забрана да прави публична траурна церемония, а трябва да го погребе тайно. Тя беше заплашена с ултиматум - или се съгласява на тайна церемония, или властите ще го погребат в затворническата колония.