Подготовка за свалянето на Путин от власт вече е в ход, заяви шефът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов в интервю пред телевизия ТСН.

Според него има няколко кандидати, които се борят за ролята на наследник на Путин - някои публично, други не. Но според Буданов смяната на властта ще бъде от полза за Украйна само ако новата Русия е готова да се промени и да направи изводи от това, което е сторила.

Освен това ръководителят на украинското военно разузнаване смята, че руският президент има поне трима двойници. "Аз лично не съм "путинолог". За мен той има със сигурност има трима двойници, които аз лично мога да видя веднага. Колко са в действителност - просто трябва да се потърси информация", каза ръководителят на украинското ГУР.

Трябва да очакваме войната да приключи след зимата, прогнозира Кирил Буданов.

"Скоро ще приключи. През зимата - войната ще утихне в по-голяма степен. А след това - след зимата - ще започне краят на този конфликт, щом Украйна достигне границите си от 1991 г.", казва Буданов. Според него Русия няма да нанесе ядрен удар по Украйна.

"Към момента няма основания да се смята, че в близко бъдеще може да бъде нанесен ядрен удар срещу Украйна", заяви Буданов.

Ден преди това той каза, че Украйна ще се върне в окупирания Крим и това ще стане с оръжие, съвсем скоро.

Междувременно в новата си сводка британското военно разузнаване коментира превземането на Лиман от украинските войски и последиците от това събитие.

Британските анализатори предполагат, че Лиман вероятно е бил защитаван от малки части на Западния и Централния военен окръг на Русия, както и от подразделения от мобилизирани резервисти. Тези сили трябва да са претърпели тежки загуби, докато се изтеглят по единствения път от града.

Според разузнаването Лиман е важен от оперативна гледна точка, тъй като контролира ключов път, пресичащ Северски Донец - река, зад която Русия се опитва да укрепи отбраната си. Изтеглянето на руските войски от Лиман има и сериозни политически последствия, тъй като той се намира в Донецка област - регион, който Русия незаконно анексира.

Изтеглянето доведе до нова вълна от публични критики към руското военно ръководство. По-нататъшните териториални загуби почти сигурно ще доведат до засилване на натиска върху висшето командване, убедени са британските експерти.

Според американския Институт за изследване на войната защитата на Луганска област не е приоритет за руското ръководство, което смята, че запазването на позициите в Запорожка и Херсонска област е стратегически по-важно.

Въпреки провала на Харковско-Изюмския фронт и падането на Лиман, руснаците продължават да укрепват позициите си в южната част на страната. "Това подсказва, че Путин е много по-загрижен за запазването на стратегическите територии в Херсонска и Запорожка област, отколкото за Луганска област", пише Институтът.

Експертите смятат, че това е решение лично на руския президент, а не на военното командване.