Шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин каза, че пилотът, който дезертира в Украйна и беше открит застрелян в гараж в Испания миналата седмица, е бил "морален труп", когато е планирал своите престъпления, съобщават руските новинарски агенции, цитирани от Ройтерс.

Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия отказа други коментари за намерения мъртъв Максим Кузминов, посочват още руските агенции.

Испанската държавна новинарска агенция ЕФЕ съобщи, че тялото, открито на 13 февруари в град Вилахойоса, близо до Аликанте в южната част на Испания, е на пилота Максим Кузминов, който през август се приземи и се предаде в Украйна с хеликоптера си Ми-8, допълва БТА.

Кузминов живееше в Испания с украински паспорт и под фалшива самоличност, пише агенцията.

След като jfx кацна на украинско летищеq двамата други членове на екипажа се опитали да избягат, но били застреляни, съобщи украински източник.

Кузминов е получил от украинското разузнаване близо 496 000 долара за дезертирането си и предаването на руския хеликоптер на украинската армия.

Руската държавна телевизия съобщи през есента, че руските спецслужби са получили нареждане на ликвидират мъжа, който Москва смята за предател.

Украйна е обявила максимална награда за руски дезертьори, които се предадат заедно с поверената им бойна летателна техника, възлизаща на 990 000 долара, посочва ДПА.