Пилотът на руския Ми-8 , който успя да го "отвлече" в Украйна в рамките на спецоперацията "Синигер", разказа подробности как се е случило всичко. Пилотът Максим Кузминов и представители на украинското военно разузнаване организираха пресконференция по повода, предаде РБК-Украйна.

"На 9-ти полетът се състоя. Имах официална заявка за полет. Тоест, аз не просто отвлякох хеликоптер, аз официално отидох от точка А до точка Б", заяви той.

По думите на пилота маршрутът е бил предварително договорен.

"В 16.30 излетях. Излетях от летище Курск към Харковска област. Около 20 км. След това някъде в района на селището Шебекино летях на много ниска височина 5-10 метра в радиомълчание", разказа Кузминов подробности.

При преминаване на границата, по думите му, те започнали да стрелят по хеликоптера.

"Кой го ръководи, не мога да кажа със сигурност, но предполагам, че е руската страна. Бях ранен в крака от малки оръжия. Летях 20 км, кацнах. След кацането с мен имаше двама членове на екипажа "Нямахме никакви оръжия с нас. "Нямаше съпротива срещу мен. Успокоих момчетата (членовете на екипажа ), казах им, че са добри хора, всичко е наред. Но те започнаха да се страхуват, да се държат агресивно Те избягаха от хеликоптера, по-нататъшната им съдба не ми е известна", уточни той.

По-рано от Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна съобщиха, че другите двама членове на екипажа са загинали, без да дадат повече подробности.

Кузминов е служил в 319-ти хеликоптерен полк на ВВС на Русия, чийто щаб е в Приморието, в руския Далечен изток. Преди провеждане на операцията пилотът той е поискал гаранции за сигурност, нови документи, парична компенсация и възнаграждение. В същото време семейството му е било прехвърлено в Украйна и е "в пълна безопасност", пише украинското военно разузнаване.

Според Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, тази операция "ще има дългосрочни последици" за Русия и за морално-психологическото състояние на бойците й.

"И за сектора за сигурност на Руската федерация. Защото в резултат на тази операция беше възможно да се получи изключително важна информация за авиацията на противника, за много други подробности, които ще помогнат за защитата на небето и унищожаването на врага", заяви той на пресконференция.

Според него тази спецоперация все още няма аналози в Украйна.

"В световната история можем да дадем примери как определени пилоти по различни причини са се прехвърляли от своите страни на другата страна. Но в тази ситуация говорим за определена фаза на военни действия за пълномащабна война", добави офицерът от украинското разузнаване.

Юсов добави, че това е "само началото" и "предстоят още".

"Откраднатият" руски хеликоптер МИ-8АМТШ на 22 август е съдържал ценен товар от резервни части за изтребители Су-27 и Су-30. Машината е трябвало да доставя резервни части на авиобазата, от която руските самолети извършват редовни бойни мисии.

На 23 август в интернет се появи информация за кацането в Украйна. Коментаторите предложиха различни версии. Една от най-популярните бе, че пилотите са загубили ориентация. След това обаче стана известно, че това е специална операция под кодовото название "Синигер" на украинското разузнаване с участието на представители на други отбранителни сили.

Според Артем Шевченко, автор на поредицата "Военното разузнаване на Украйна", операцията на украинското разузнаване на е много подобна на операцията "Брилянтин", проведена през 1966 г. от израелските Мосад, убеждавайки иракски пилот да открадне най-модерния по онова време съветски МИГ-21.

"Откраднатият" руски хеликоптер скоро ще застъпи на бойно дежурство в състава на въоръжените сили.