В момента е ясно, че опитът за дестабилизация на обществото, събуждането на най-тъмните стремежи в него и разпалването на огъня на братоубийствена Гражданска война е неуспешен. Руснаците демонстрираха гражданска зрялост, умение да различават истината от лъжата. Това заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин по повод действията на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който разпореди на наемниците си да тръгнат към Москва.

По последни данни силите на ЧВК "Вагнер" са в Подмосковието и напредват по магистралата М4 към руската столица.

"Опитът за въоръжен бунт, предателството, извършено зад гърба на воюваща армия, е най-ужасното престъпление, което не може да бъде оправдано с никакви минали заслуги. Нашите врагове никога не са успели да победят Русия със силата на оръжието, затова залагат на разцепването на страната ни отвътре", допълва Наришкин.

Шефът на руското разузнаване прави паралел с революцията от 1917 г. 

"Опитът от трагичните събития от 1917 г. показва, че непосилните лични амбиции и политическата слепота, безскрупулността и егоистичното желание за разчистване на сметки, вместо да се изправят в единен фронт за защита на Отечеството, винаги са водили до непоправими, ужасни последици", категоричен е той.

Същевременно Министерството на външните работи на Руската федерация също разпространи официална позиция, в която обяви, че в близко бъдеще ситуацията ще намери решение, а народът подкрепя президента Владимир Путин.

"Авантюристичните стремежи на заговорниците имат за цел да дестабилизират ситуацията в страната, да разрушат единството и да подкопаят усилията на Руската федерация за осигуряване на международната безопасност. По този начин метежът подпомага външните врагове на Русия. Предупреждаваме западните държави да се въздържат от всякакви намеци за евентуално използване на вътрешнополитическата ситуация във федерацията за постигане на своите русофобски цели", пише в позицията на руското МВнР. 

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност, пък не изключи, че в подготовката на военния метеж на Пригожин са участвали чуждестранни специалисти и лица, служили в елитните части на въоръжените сили на Русия. Според него бунтът е добре обмислена акция, организирана с цел завземане на властта. Медведев предупреди, че ако руският ядрен арсенал е "под контрола на бандити", целият свят ще бъде на ръба на унищожението.