Председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин призова днес да бъдат използвани "оръжия, способни да възпрат и унищожат киевския терористичен режим", в отговор на предполагаемото нападение с украински дрон срещу Кремъл, съобщи Ройтерс.

"Русия не трябва да преговаря с украинския президент Володимир Зеленски след предполагаемата атака, която Киев отрича да е извършвал", каза още Володин в изявление в "Телеграм."

Русия е заявявала преди, че е отворена за преговори, които обаче да бъдат проведени при предложени от нея условия, отбелязват Ройтерс и БТА.

Блинкън каза, че не може да потвърди достоверността на руските обвинения, че Украйна се е опитала да убие Путин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че не може да потвърди достоверността на руските обвинения, че Украйна се е опитала да убие руския президент Владимир Путин чрез атака с дрон, но добави, че не би се доверил на информация, която идва от Кремъл, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос дали Съединените щати биха разкритикували Украйна, ако тя реши на своя глава да нанесе удар по територията на Русия, Блинкън каза, че Украйна сама трябва да решава как да се защитава.

Зеленски заяви, че Украйна не е атакувала Кремъл

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че страната му не е атакувала Москва или руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Ние не нападаме Путин или Москва, ние се борим за нашата територия", каза Зеленски на пресконференция в Хелзинки.

По-рано днес Русия обвини Украйна, че неуспешно се е опитала да убие президента Владимир Путин чрез атака с дрон срещу Кремъл, и заплаши с ответни действия.

Зеленски каза още, че, изглежда, Русия не се интересува от продължаването на черноморската зърнена сделка. Киев обаче се е съсредоточил върху търсенето на партньори за изпълнение на сделката и няма да убеждава Москва, добави в същото време той.

Срокът на действие на зърнената сделка, договорена с посредничеството на Турция и ООН, ще изтече на 18 май, посочва Ройтерс.

Дмитрий Медведев призова за ликвидирането на Зеленски

Нападението срещу Кремъл с украински дрон не оставя на Русия друга възможност, освен да ликвидира физически украинския президент Володимир Зеленски "и неговата клика". Това мнение изрази днес в своя канал в "Телеграм" Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, цитиран от ТАСС.

Коментирайки предполагаемите действия на Киев, Медведев написа: ''След днешния терористичен акт не ни останаха други възможности, освен физически да ликвидираме Зеленски и неговата клика."

Според Медведев украинският президент Володимир Зеленски ''дори не е необходимо да подписва акт за безусловна капитулация". "Хитлер, както знаете, също не е подписал (такъв акт). Винаги ще се намери някакъв заместник от типа на президента - адмирал Дьониц", (Адмирал Карл Дьониц е бил главнокомандващ германските военноморски сили по време на Втората световна война, министър на войната и за кратко наследник на Адолф Хитлер на поста държавен глава на Третия Райх, бел. ред.), добави бившият руски президент.