Директорът на службата за външно разузнаване МИ6 на Великобритания Ричард Мур се обърна днес към руснаците, които се чувстват потресени от войната в Украйна, с призив да "обединят усилията си" с британското разузнаване и да сложат край на кръвопролитията. Това предаде Ройтерс, като се позова на негова реч в британското посолство в Прага.

Агенцията отбелязва, че във втората си реч, откакто стана директор на тайната разузнавателната служба на Великобритания през 2020 г., Мур каза, че има малко изгледи Москва да възстанови динамиката си в Украйна, предаде БТА.

Той оприличи сегашната ситуация в Русия с времето на Пражката пролет през 1968 г., когато бившият Съветски съюз смаза реформите за либерализация.

"Тъй като те стават свидетели на продажността, вътрешните борби и бездушната некомпетентност на техните лидери, на човешкия фактор в най-лошия му вид, много руснаци се борят със същите дилеми като предшествениците им през 1968 година", каза Мур.

"Приканвам ги да направят това, което направиха други през последните 18 месеца, и да се присъединят към нас. Вратата ни е винаги отворена. Техните тайни ще бъдат на сигурно място при нас и ще работим заедно, за да сложим край на кръвопролитията", каза шефът на британското външно разузнаване.

Той нарече решението на Иран да снабдява Москва с дронове камикадзе за конфликта в Украйна като "безсъвестно" и каза, че то е предизвикало вътрешни разпри на най-високо ниво сред режима в Техеран.

Мур предупреди, че Китай и Русия се надпреварват да овладеят изкуствения интелект и квантовите технологии. Според него изкуственият интелект ще допълни работата на разузнавателните агенции, но няма да замени хората, които могат да разкриват тайни, недостъпни за технологиите.

Според него уникалните характеристики на човешките агенти на точните места ще станат още по-значими и разузнаването, извършвано от хора в ерата на изкуствения интелект, все повече ще се определя като нещо, които машините не могат да правят.

Шефът на британското външно разузнаване МИ6 отбеляза в интервю за сп. "Политико", че някои от противниците му ще се опитат да разработят изкуствен интелект по начин, който е безразсъден, и задачата на неговата служба ще бъде да се справи с това.

"Няма абсолютно никакво съмнение, че някои от нашите противници ще бъдат готови да разработят изкуствен интелект по начин, който е безразсъден и опасен", каза Мур в интервюто.

"Това ще бъде значителна част от нашата роля оттук нататък в бъдещето, да се опитаме да открием, покажем и след това да подриваме дейността на хората, които биха искали да развиват изкуствения интелект в опасни посоки", посочи той.

В речта си в британското посолство в Прага директорът на службата за външно разузнаване МИ6 на Великобритания отбеляза, че опитът за бунт на частната военна компания "Вагнер" показва, че руският президент Владимир Путин очевидно е подложен на натиск. Мур подчерта, че е оптимист за контраофанзивата на Украйна.