Ал Каида заплаши да нападне отново редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който повторно публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед във връзка със съдебния процес за терористичната атака срещу изданието през януари 2015 г. Това съобщи американската група "Сайт" (SITE), специализирана в следенето на джихадистки организации, предаде Франс прес.

Смъртоносното нападение срещу "Шарли ебдо" не е еднократен акт, предупреждава джихадистката организация в публикувано вчера съобщение, в което припомня за "братята герои Куаши", извършители на атаката, които заявиха, че действат от името на Ал Каида в Йемен, преди да бъдат убити от силите на реда.

За да отбележи началото на процеса в Париж за нападенията срещу седмичника, полицаи и еврейски супермаркет, в които загинаха 17 души, сатиричният вестник отново публикува карикатурите, които го превърнаха в мишена на джихадистите.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде "зелена светлина" за повторното публикуване на карикатурите, се казва в съобщението на Ал Каида. Щом вашата свобода на изразяване не зачита никакви граници, подгответе се да се изправите пред свободата на нашите действия, заплашва джихадистката организация в публикацията си с дата 11 септември - годишнината от атентатите през 2001 г. в САЩ.

Според "Сайт", медия, свързана с джихадистката организация "Ислямска държава", в началото на месеца също е е заплашила "Шарли ебдо" с отмъщение, след новото публикуване на карикатурите.

На 7 януари 2015 г. братята Куаши застреляха 11 души в редакцията на седмичника в Париж, преди да избягат, убивайки полицай.

На следващия ден Амеди Кулибали уби служителка на общинска полиция близо до столицата, а на 9 януари екзекутира четирима евреи при взимане на заложници в магазин в източната част на Париж.

Тримата джихадисти бяха ликвидирани при две полицейски операции, извършени почти едновременно в магазина и в печатница в парижкия регион, където братята се бяха укрили.