Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с турския външен министър Хакан Фидан в Анкара, предадоха Анадолската агенция и БТА. 

Блинкън пристигна късно снощи в турската столица, за да обсъди с турския външен министър най-вече ситуацията в ивицата Газа. В. "Акшам" обаче отбелязва, че Блинкън не е бил посрещнат според протокола за чуждестранните гости от такова ниво. Изданието пише в заглавие, че подобно посрещане представлява "протест, който е сравним с шамар в лицето".

По информация на вестника осветлението във ВИП залата на летище "Есенбога" е било изключено и  никой от висшето ръководство на страната не го е чакал на летището. Държавният секретар е бил посрещнат само от посланика на САЩ в Турция Джеф Флейк, от заместник-валията на Анкара Намък Кемал, както и от дипломата Япрак Балкан.

"Това се случва за първи път в Турция", отбелязва изданието.

"Акшам" съобщава също, че на един от мостовете по маршрута на Блинкън към сградата на турското външно министерство жители са закачили плакат с лика на Абу Убайда, говорител на бригадите "Изедин ал Касем" - военното крило на радикалното палестинско движение "Хамас". 

По информация на опозиционната телевизия "Сьозджу" полицията е задържала няколко души, участвали в неразрешен протест и пред сградата на турското МВнР, където демонстрантите са развявали палестински знамена. 

Именно там Блинкън разговаря с турския външен министър Хакан Фидан. Двамата обаче не дадоха пресконференция след разговорите, които продължиха близо три часа. В министерството на външните работи са били проведени и разговори между делегации на двете страни, съобщиха турските медии, цитирани от БТА. 

Според дипломатически източници по време на срещата турската страна е потвърдила позицията си относно уреждането на конфликта в Газа. Анкара е настояла за незабавно прекратяване на огъня, за да се предотврати разпространението на конфликта в целия регион. Турската страна отново е изразила готовността си да действа като гарант за уреждането на кризата и е предложила свикването на международна конференция.

По време на срещата Фидан е изтъкнал пред американския си колега, че е недопустимо да бъдат бомбардирани цивилни обекти и да се разрушава инфраструктурата в Газа, каза източник от министерството на външните работи на Турция, цитиран от турските медии.  

В същото време Антъни Блинкън определи днешните разговори с Хакан Фидан като "ползотворни".

"Имахме дълги и продуктивни разговори. Обсъдихме кризата в Газа и какво може да се направи, за да се предотврати ескалацията на конфликта. Виждате, че в ивицата Газа се изпращат помощи. Обсъдихме какво може да се направи, за да се постигне траен мир в Близкия изток", каза Блинкън, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той посочи, че Вашингтон продължава да оказва "усилия за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, тъй като броят на жертвите сред жените и децата се увеличава". Обезпокоени сме и заради ескалиращото насилие на Западния бряг, е добавил Блинкън.

Източник от министерството на външните работи на Турция посочва и че министър Фидан и държавният секретар на САЩ са обсъдили процеса за присъединяване на Швеция към НАТО по време на разговорите в Анкара.

Фидан и Блинкън също така са обсъдили и двустранни и регионални въпроси, каза източникът.

Посещението на държавния секретар на САЩ в Турция се осъществява в рамките на втората му обиколка в Близкия изток, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава. След нападението Израел започна интензивна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали над 9000 души, твърдят здравните власти в управляваната от "Хамас" Газа.