Северна Корея е спряла атомния реактор в главния си атомен комплекс, вероятно за да извлече плутоний, който може да се използва за оръжия чрез преработка на отработените горивни пръти, предаде Ройтерс. Информацията е на в. "Дон-а илбо", който се позовава на правителствен източник.

Работата на ядрения реактор с мощност 5 мегавата в ядрения комплекс Йонбьон е спряна от края на септември, според разузнавателна оценка на американските и южнокорейските власти, се казва в доклада. "Южна Корея и САЩ смятат, че това може да е признак за извършвана преработка с цел получаване на плутоний с оръжейно качество", според правителствен източник, цитиран от вестника.

Комплексът в Йонбьон е основният източник на плутоний, който Северът вероятно е използвал за създаване на ядрени оръжия. Северна Корея също така има съоръжения за обогатяване на уран, който е друг материал, който може да се използва за ядрени оръжия, пише БТА.

"Не се изключва възможността за ядрен опит от страна на Северна Корея", добавя вестникът, като цитира високопоставен служител на южнокорейското правителство без да уточнява какъв анализ е довел до тази оценка. Засега няма коментар от южнокорейските министерства на външните работи и на отбраната.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди вчера подкрепата си за решението на Япония да изгради способности за "контраудар". Той направи това изявление по време на разговорите с японския си колега в Пентагона, докато Вашингтон и Токио засилват координацията в областта на сигурността в условията на нарастващите заплахи в региона, отбелязва южнокорейската агенция Йонхап.

Остин проведе първите си лични разговори с японския министър на отбраната Минору Кихара в Пентагона, откакто Кихара встъпи в длъжност миналия месец. Дневният ред включваше миналогодишното решение на Япония за придобиване на способности за контраудар, които според наблюдатели ще позволят на Токио да предприеме контраудар, ако той или съюзникът му Вашингтон бъдат нападнати - промяна, очевидно отдалечаваща се от дългогодишната японска политика, ориентирана към отбраната.