Пхенян подкрепи руската анексия и разкритикува предприетите пред ООН постъпки срещу Русия от страна на САЩ и техните съюзници. Както съобщиха междувременно световните агенции, Северна Корея  отново изстреля балистична ракета, тя е била във въздуха около 20 минути. Оказва се, че за пръв път от години такава ракета прелита над японски води.

Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег, по данни на южнокорейската армия и японското правителство, цитирани от БТА. Ракетата е била изстреляна от източната част на страната в 7,29 ч. местно време. Тя е паднала в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан, поясни генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Той припомни, че подобни ракетни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за сигурността на Япония. Японският премиер Фумио Кишида също категорично осъди, както той каза, варварските действия на Северна Корея и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предупреди, че страната му ще отговори по един решителен начин на ракетното изпитание.

Вижте повече снимки тук >>

От началото на годината Северна Корея зачести с ракетните изпитания. Поредното беше миналата седмица, когато страната изстреля четири балистични ракети с малък обсег, припомня БТА.

Според Сеул днешната ракета е била със среден обсег. А според японския министър на отбраната Ясукадзу Хамада ракетата вероятно е била от типа "Хвасон-12".

Японската телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени служители, съобщава, че ракетата е била във въздуха около 20 минути. Тя е паднала на 3000 километра източно от крайбрежието на Япония, в пределите на японската изключителна икономическа зона. А според Йонхап скоростта й е била 17 маха.

Според Идзи Кода, бивш командващ японските военноморски сили ракетата, пусната днес от Северна Корея, е била способна да достигне до американската територия Гуам. Тя е летяла по обичайна балистична траектория, допълни Кода. Според Мацуно ракетата е прелетяла 4600 километра и се е издигнала на максимална височина от 1000 километра, предаде Ройтерс.

За първи път от пет години севернокорейска балистична ракета прелита над територията на Япония, отбелязва Ройтерс. А ако се потвърди, че ракетата е прелетяла 4600 километра, както обяви Токио, то това ще бъде най-дълго прелетялата севернокорейска ракета досега.

Северна Корея изрази подкрепата си за анексията от Русия на украински територии и разкритикува предприетите пред ООН постъпки срещу Русия от страна на САЩ и техните съюзници, предадоха световните агенции.

Началникът на отдела "Международни организации" към севернокорейското външно министерство Джо Чхол-су защити референдумите, произведени в окупирани от руските сили украински територии. Според севернокорейския представител те са били напълно легитимни и организирани в съответствие с Устава на ООН, в който се установяват принципите за равенство на народите.

"Смазващо мнозинство от избирателите подкрепи присъединяването към Русия", каза Джо. А по повод внесената от САЩ проекторезолюция за осъждане на референдумите севернокорейският дипломат заяви САЩ се бъркат във вътрешните дела на независими страни и злоупотребяват със Съвета за сигурност на ООН.

"Няма никога да се върнат дните, в които САЩ биха могли да използват Съвета за сигурност като щит и средство за агресия, за да запазят своето господство", заяви севернокорейският представител.