Северна Корея може да се опитва да извлича плутоний, с цел да произведе повече ядрени оръжия в основния си атомен комплекс, показват нови сателитни снимки - броени седмици след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да увеличи ядрения арсенал на страната, предаде Ройтерс.

Уебсайтът "38 Север", специализиран в проучвания на Северна Корея, се позовава на изображения, показващи, че захранвана с въглища електроцентрала в ядрения комплекс Йонбьон отново е в експлоатация след около двегодишно прекъсване. Дим излиза от комина на централата от края на миналия месец.

"Това говори, че е възможно да се извършва подготовка за преработка на използвано гориво с цел извличане на плутоний, необходим за ядрените оръжия на Северна Корея", отбелязва днес сайтът.

Възможно е обаче и "това да означава просто, че съоръжението е подготвено за обработка на радиоактивни отпадъци".

По-рано тази седмица генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че някои ядрени обекти в Северна Корея продължават да работят, визирайки топлоцентралата, обслужваща лаборатория в Йонбьон, в която се извлича плутоний чрез преработка на отработени горивни пръти от реакторите.

"Ядрените дейности на КНДР остават повод за сериозно безпокойство. Продължаването на ядрената програма на КНДР е очевидно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е достойна за съжаление", заяви Гроси пред управителния съвет на МААЕ.

Плутоният е един от двата ключови компонента за създаване на ядрени оръжия, заедно с обогатения уран. Комплексът в Йонбьон разполага със съоръжения, които могат да произведат и двата компонента.

Не се знае колко плутоний и обогатен уран са били произведени, нито къде ги складира Северна Корея, а оценките се разминават, отбелязва Ройтерс.

През 2018 г. представител на южнокорейското правителство заяви пред парламента на страната, че Северът може да разполага с 20 до 60 единици ядрено оръжие.