Общото събрание на ООН днес одобри резолюция, критикуваща ситуацията с правата на човека в Северна Корея, със 116 гласа, 20 против и 53 въздържали се, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Текстът, внесен от Европейския съюз и Япония, бе одобрен през ноември от Третия комитет на Общото събрание, който се занимава с човешките права.

През февруари бе публикуван доклад на анкетната комисия на ООН, който установи масови нарушения на правата на човека в Северна Корея като лагери, изтезания, глад и убийства, сравними с жестокостите на нацизма.

Сегашната резолюция, макар че няма задължителен характер, хвърля вината за нарушенията върху политическото ръководство на Северна Корея и призовава Съвета за сигурност да санкционира отговорните.

Представителят на Пхенян категорично отхвърли резолюцията като "продукт на политически заговор и конфронтация" и заяви, че темата за човешките права се използва като инструмент за смяна на режима.

Вместо това според севернокорейската делегация ООН би трябвало да разследва ЦРУ за мъченията на заподозрените в тероризъм.

По настояване на западните сили Съветът за сигурност ще се събере в понеделник заради доклада за нарушенията на човешките права в Северна Корея, въпреки възраженията на Китай, който настоява ,че Съветът за сигурност не е форумът за обсъждане на човешките права.

До реални действия в Международния наказателен съд обаче едва ли ще се стигне, защото Китай вероятно ще използва правото си на вето.

Общото събрание приема резолюции, осъждащи нарушенията на човешките права в Северна Корея, Иран, Сирия и Мианма. всяка година, но за първи път текстът срещу Пхенян включва препоръка за сезиране на МНС.

Бяха приети също критични резолюции срещу Иран и Сирия, чиито представители също протестираха, като иранският делегат нарече текста "политически мотивиран, предубеден и небалансиран".

Вотът по аналогична резолюция за Мианма беше отложен за допълнително обсъждане.