Чичото на лидера на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун е бил съблечен гол, хвърлен в клетка и изяден жив от глутница изгладнели кучета. 

Джан Сон-тхек и още петима негови приближени са били хвърлени на 120 хрътки, които пет дни по-рано са държани гладни. Това станало пред погледа на лидера Ким Чен-ун и 300 висши военни и политици. 

Информацията е съобщена от издавания в Хонконг вестник Wen Wei Po, който е известен с подкрепата си за китайския режим, уточнява ЕнБиСи.

Нито една от световните медии не е потвърдила досега новината от друг източник. 

Джан Сон-тхек беше екзекутиран на 12 декември миналата година, а в съобщението на севернокорейската държавна информационна агенция не се съобщаваше как точно е била изпълнена смъртната присъда.

Сон-тхек бе приеман за един от най-влиятелните политици и дълго време бе смятан за наставник на племенника си - Ким Чен-ун.

Шейсет и седемгодишният Джан беше осъден от военен съд на Министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност.

Въпросителните

Хонконгският вестник е приеман за глас на Китайската комунистическа партия и публикуването на тази новина може да е знак за борба между две крила в партията - тези, които искат по-тесни връзки с КНДР и тези, които искат да се разграничат от режима в Пхенян, уточнява ЕнБиСи.

Историкът Тим Стенли уточнява в британския вестник "Телеграф", че информацията е публикувана за първи път още на 12 декември, а чак сега се и препечатана от англоезичен сингапурски вестник и след това тиражирана по целия свят.

Стенли се усъмнява в кръглите числа - 120 кучета и 300 зрители. Според него, важен детайл е също желанието на Джан приживе да заздрави икономическите връзки между Северна Корея и Китай.