Поредица от земетресения разтърсиха в четвъртък турския окръг Токат, съобщават турските медии и БТА. Засега няма информация за пострадали хора при труса, усетен и в окръзите Анкара, Кайсери, Кършехир, Невшехир, Самсун, Йозгат, Сивас, Орду, Чорум, Чанкъръ, информирaт турските медии.

При трус от 5,6 са нанесени материални щети. Трусът предизвика силна паника сред хората.

Епицентърът на земетресението бе в град Сулусарай в северния турски окръг Токат, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Валията на Токат Нуман Хатипоглу съобщи за подадени сигнали за редица срутени стари сгради.

По данни на АФАД поредният трус в Токат в четвъртък е регистриран в 18.11 ч. и е бил на дълбочина 5,99 км. Последвали са вторични трусове със сила 3,4 и 3,5.

По данни на други сеизмологични центрове дълбочината е била едва 5,25 км.

От АФАД съобщиха, че в окръг Йозгат се е срутила двуетажна къща, а в Сулусарай има данни за нанесени щети на пет селскостопански постройки, информира телевизия НТВ.

Кметът на град Токат Кемал Язъджъоглу посочи, че две минарета са се срутили и са нанесени щети на редица къщи в село Буглайлъ в окръга.

Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз каза, че специални екипи извършват обследване на терен за установяване на други щети.

Снимка: БТА/Dia Images via AP

По-рано в четвъртък в Токат бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,7. Трусът в 1:06 ч. през нощта предизвика силна паника, като много хора прекараха нощта навън.

Епицентърът му също беше в град Сулусарай, а дълбочината - 10 км. Час и половина по-късно в Сулусарай беше регистриран вторичен трус със сила 4,1.