Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руски сили, разположени в Украйна, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

"Министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу инспектира предния команден пункт на подразделение на групировката войски "Изток" в южнодонецкото направление", съобщи ведомството.

"В командния пункт Сергей Шойгу изслуша доклада на командира на групировката генерал-полковник Рустам Мурадов и офицерите от щаба за текущата ситуация и действията на войските", допълни министерството, цитирано от ТАСС.

Вижте снимки >>

Видео, разпространено от министерството, показва как Шойгу награждава с медали руски военнослужещи и обикаля разрушен град заедно Мурадов.

Висшите руски военни ръководители рядко посещават фронтовата линия в Украйна след инвазията на Русия, която Москва нарича "специална военна операция", преди година, отбелязва Ройтерс.

Шойгу, оглавяващ руското отбранително ведомство от 2012 г., е подложен на ожесточени критики от поддръжници на войната като шефа на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който миналия месец обвини него и други в "държавна измяна".

Украинските сили, отбраняващи Бахмут, са подложени на засилващ се натиск от руските сили, съобщи днес още британското военно разузнаване, като отбеляза, че ожесточени боеве се водят в града и околностите му, предаде Ройтерс.

Украински военнослужещ, известен още като Захар, гледа екрана на дистанционното управление на дрон по време на боевете на фронтовата линия близо до Бахмут

Снимка: БТА

Украйна подсилва района с елитни части, докато руската редовна армия и силите на частната военна компания "Вагнер" са напреднали още повече в северните предградия на Бахмут, отбелязва британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка в "Туитър".

Украински военнослужещи почиват след напускане на Бахмут, в Часов Яр, Украйна

Снимка: БТА

Два ключови моста в Бахмут са разрушени през последните 36 часа, а контролираните от украинците пътища за снабдяване са все по-ограничени, допълва разузнаването.

Украински БТР се движи към фронтови позиции близо до Бахмут

Снимка: БТА

Руската артилерия подложи на масиран обстрел вчера последните пътища, извеждащи от Бахмут, с цел да завърши обкръжаването на обсадения град и да приближи Москва до първата й значителна победа от половин година, отбелязва Ройтерс.

Украински военнослужещи се возят на превозно средство със зенитно оръдие ZU-23 в Часов Яр, Украйна

Снимка: АР/БТА