Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въоръжените сили на страната му са превзели напълно град Мариинка близо до Донецк, предаде ТАСС.

"В хода на активните настъпателни действия щурмови отряди на групировката "Юг" освободиха напълно днес населения пункт Маринка", доложи Шойгу на среща с президента Владимир Путин.

Руският държавен глава изслуша доклада на военния министър за напредъка на специалната военна операция в Украйна.

По думите на Шойгу за 9 години украинските въоръжени сили са превърнали Мариинка в огромно укрепление, включително с подземни тунели. Според военния министър на Русия на всяка улица в града е имало укрепления, които са били добре защитени от артилерийски и въздушни удари, както и сложни системи от подземни комуникации и огневи точки.

"Благодарение на решителните действия на нашите военнослужещи този укрепен район беше пробит", каза Шойгу. Той подчерта, че в Маринка има над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепен пункт.

Срещата между Путин и Шойгу бе излъчвана на живо по руската телевизия.

Украинските въоръжени сили обаче отрекоха Русия да е превзела град Мариинка, предаде Ройтерс.

"Не е коректно да се говори за превземане на Маринка. Нашите сили са в града", каза украинският военен говорител Олександър Щупун по националната телевизия.

Мариинка се намира на пет километра югозападно от Донецк - вече контролирания от Русия регионален център на едноименната източна украинска област. Евентуалното превземане на града би позволило на руските въоръжени сили да продължат на запад настъплението си в Донецка област, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че Мариинка е имала преди войната около 10 хиляди жители. Заедно с Авдеевка - друг град в Донецка област, тя е една от основните цели на руската армия през последните месеци.

Повечето хора, посетили Мариинка в последно време, я описват като призрачен град, превърнат в руини.