Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че с подкрепата си за мирния план на президента Володимир Зеленски "подкрепя геноцид" в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

"Заключението е много просто - Западът директно подкрепя геноцид", заяви Лавров. Според него мирният план на Зеленски "ще унищожи всичко руско" в Източна Украйна и Крим.

Руският външен министър направи това изявление на пресконференция с колегата си от Бурунди, като не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си.

Русия отдавна обвинява Запада, че пренебрегва това, което Москва определя като гонения срещу рускоезичните граждани в източния район Донбас и на други места, припомня агенцията.

Мирният план на Зеленски предвижда изтеглянето на руските сили от цялата територия на Украйна, включително Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г.

Лавров обвини Запада също, че е помогнал на Украйна да нанесе удари по Москва, които той определи като "терористични". "Изявлението на Запада, че оръжията, които доставя (на Украйна) не трябва да бъдат използвани срещу територията на Руската федерация, е просто още една лъжа", заяви външният министър.

Той отправи критики и срещу коментари на американския сенатор Линдзи Греъм, чиито думи според Лавров може да се тълкуват като насърчаващи убийството на руснаци.

В обработен видеозапис, публикуван от канцеларията на Зеленски миналия петък, се вижда Греъм, който заявява на среща с украинския президент в Киев, че "руснаците умират", а след това - че парите, похарчени от САЩ в подкрепа на Украйна, са най-добрата им инвестиция.

След като Русия разкритикува забележките, Украйна публикува в неделя пълния видеозапис на срещата, на който се вижда, че двете забележки не са били пряко свързани. Греъм заяви, че просто е похвалил духа на украинците да се противопоставят на руското нашествие с помощта, предоставена им от Вашингтон.