Семейството на чешкия милиардер, който почина при катастрофа по време на хели-ски в Аляска през 2021 г., заявява в съдебен иск, че Петр Келнер е оцелял при инцидента, но е починал от раните си, получени в него, в часовете между катастрофата и пристигането на спасителите, предаде Асошиейтед прес.

В съдебния иск, подаден в щатски съд в Аляска неотдавна от името на семейството на Келнер, се говори за небрежност и роднините на милиардера, който беше и най-богат човек в Чехия, искат обезщетение за понесени вреди и налагането на наказания.

Петима души загинаха в катастрофата в планината Чугач, на 34 километра югоизточно от Палмър, като това беше един от най-смъртоносните инциденти в хели-ски в Северна Америка. Единствен оцеля чешкият сноубордист Давид Хорват. Той заведе отделно дело заради раните, които получи.

Палмър е на около 72 километра северно от Анкоридж.

Според адвокатката на Хорват - Трейси Нътсън, Келнер и водачът на групата са оцелели в катастрофата, но са починали, преди да дойдат спасителите на мястото на инцидента. Финален доклад на Националното бюро за транспортна безопасност относно трагедията се очаква до края на настоящата година.

Искът на роднините на Келнер посочва като обвиняеми компанията Солой Хеликоптърс, компанията Триумвирейт, притежаваща хижата Тодрило Маунтийн лодж, предлагаща хели-ски пакета, и компанията Търд едж Аляска, която се занимава с подсигуряването на водачи за хели-ски дейностите, но която бе закрита с административно решение миналата година.

В иска се споменава, че Келнер е бил със сериозни травми, но в съзнание след катастрофата. Не се уточнява естеството на травмите му или причината за смъртта му.

Според иска компаниите е трябвало да научат за катастрофата незабавно и да информират властите, но те са пропуснали да наблюдават мястото, на което се е намирал хеликоптерът и не са поддържали контакт с пилота и водача. Транспондерът за спешна локация, инсталиран в хеликоптера, не се е задействал при катастрофата, се казва още в жалбата.

Хорвард, който е бил заклещен на седалката си и е имал счупени ребра и извадени колянни капачки, е бил спасен близо шест часа след инцидента, казва адвокатът му. Той е изгубил пръстите си на лявата си ръка и някои от пръстите на дясната си ръка заради измръзване.