Украински депутат от партията на президента Володимир Зеленски се оказа вчера в центъра на скандал, след публикуването на снимки, които го уличиха, че си пише по мобилния си телефон с проститутка по време на парламентарна сесия, предаде Франс прес.

Украински сайт разпространи в сряда снимки в близък план на екрана на телефона на Богдан Яременко, 48-годишен бивш дипломат, на които се вижда как уговаря условията за платена любовна среща.

Яременко получава информация за предлаганите сексуални услуги и тарифата за тях: 100 долара за час и 150 - за два часа.

Според сайта, снимките са направени във вторник по време на сесия на парламента. Депутатът отначало написа във Фейсбук, че това е постановка.

"Това сработи. Ловците на измислени факти снимаха нещо, което не съществува. Не трябва да се вярва на всичко, което публикуват медиите", написа Яременко. Малко по-късно обаче беше принуден да признае грешката си. Той изтри този текст и поднесе извинения на съпругата и децата си, на парламентарната си група и на президента Зеленски, а постъпката си нарече "необмислена".

Снимка: YouTube sceenshot

Публикацията предизвика смут в пленарната зала, където има мнозинство партията на президента Зеленски - бивш комедиен актьор, избран с голяма преднина през април.

Редица депутати от опозицията настояха вчера Яременко да подаде оставка от поста председател на парламентарната комисия по външна политика.

Антонина Славицкая от "Опозиционна платформа - За живот" заяви, че поведението на Яременко е непрофесионално и позорно. Тя подчерта, че до голяма степен възмущение предизвиква не самият скандал, а "поредицата от лъжи, които се изговориха и оправданието за това поведение". Славицкая заяви още, че в комисията по външна политика "има много достойни жени, готови да поемат длъжността председател".

В подкрепа на това искане се изказа Ирина Геращенко от фракцията "Европейска солидарност". Тя се възмути, че с постъпката си Яременко подхранва най-лошите митове за Украйна, че "тук за 100 долара може да се купи жена".

Парламентарната група на партията на Зеленски "Слуга на народа" ще обсъди инцидента на заседание да края на тази седмица, каза нейният председател Давид Арахамия.