В секретни документи Бундесверът отправя резки критики към действията на Украйна по време на контраофанзивата, пише в. "Билд". В доклада се казва, че Киев напразно раздробява прекалено много своите бойни подразделения. Между тях няма общо бойно ръководство. Това не само увеличава рисковете от приятелски огън, но и ги лишава от възможността да нанесат мощен удар в главната посока и да установят огнево превъзходство. Понякога в атака преминават групи от по 10-30 души. В такива условия нито западната подготовка, нито превъзходството във въоръжението, нито първоначалното предимство в жива сила дават резултат. Според авторите на документа колкото повече опит има един украински войник и колкото по-високо е в йерархията, толкова по-зле усвоява западната подготовка. Затова войниците, които нямат боен опит, усвояват програмата по-добре. Войниците, които са се завърнали в Украйна са поставени под командването на командири, които не работят по западните стандарти. Самият команден състав, на различни нива, има управленски недостатъци, които водят до лоши и опасни решения. В резултат на това контраофанзивата засега е доста бавна, пише германското издание.

Бавната контраофанзива на Украйна намалява надеждите за мирни преговори през тази година и заплашва да удължи конфликта, твърдят западни представители, цитирани от в. "Уолстрийт Джърнал".

Потенциалната безизходица ще постави на изпитание президента на САЩ Джо Байдън, който подкрепи Киев в стремежа му да преговаря от позицията на силата. Това може да накара Запада да се колебае дали да доставя оръжия. С наближаването на президентските избори в САЩ руският президент Владимир Путин има все повече причини да се опитва да надхитри Запада. Двамата основни кандидати на Републиканската партия - Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис - вече заявиха, че могат да оттеглят подкрепата за Украйна. Русия също така не е показала желание за преговори. Путин е изправен пред критики, че не е достатъчно агресивен в конфликта. След като нито Русия, нито Украйна са склонни да преговарят, Белият дом остава с малко възможности. Той продължава да се надява, че Украйна ще постигне успехи на бойното поле. Вашингтон може би се надява и на нови политически разломи в Москва. Един американски служител казва, че ако Украйна не успее да използва резервите си, тогава Съединените щати ще трябва да решат как да продължат. Високопоставен европейски служител заявява, че не вярва, че Украйна има възможност да изтласка руските войски от цяла Източна Украйна или да си върне Крим. Все пак могат да се случат и изненади. Един американски дипломат смята, че Съединените щати може да се наложи да признаят, че конфликтът няма да приключи скоро. Тогава съюзниците ще трябва да се подготвят за дългосрочни доставки за Киев. Въпросът е дали Съединените щати и съюзниците ще имат решимостта да подкрепят Украйна, ако контраофанзивата не оправдае очакванията.

Междувременно стана известно, че Съединените щати ще изпратят допълнителна военна помощ за 400 млн. долара на Киев, съобщиха американски служители пожелали анонимност, цитирани от АП. Тя ще включва боеприпаси за HIMARS и NASAMS, Stingers и Javelins. Вашингтон ще изпрати и 32 бронирани машини Stryker, оборудване за разминиране, ракети Hydra-70 и 28 млн. патрона за стрелково оръжие.