Преждевременно отменяне на мерките за борба с новия коронавирус може да доведе до повторна поява на пандемията, предупреди ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес и БТА.

"Сега не е време за отказване", каза директорът на Националния институт по алергология и заразни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.

"Зная, че някои страни подготвят вече прехода за излизане от ограниченията на карантината. Както всички, СЗО би желала да види тези ограничения отменени. Но прекалено бързото им премахване може да доведе до смъртоносна повторна поява", каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО съветва страните да изработят стратегия за поетапно и сигурно отменяне на мерките. Няколко условия трябва да бъдат изпълнени:

  • да се контролира предаването на вируса,
  • да се гарантира капацитетът на общественото здравеопазване,
  • да се предприемат превантивни мерки на работното място, в училищата и на други места, където се събират много хора,
  • да се контролира рискът от внасяне на болестта от чужбина.

Разпространението на коронавируса се забави през изминалата седмица в няколко европейски страни, включително Испания, Италия, Германия и Франция. каза на брифинг в Женева генералният директор на СЗО, цитиран от ТАСС.

Гебрейесус обаче изрази загриженост за ускореното разпространение на инфекцията в други страни. В тази връзка той обърна внимание на увеличаването на броя на инфекциите в Африка.

СЗО призова днес и Япония да засили мерките за борба с пандемията, след като бяха открити случаи на няколко места в страната, за които не е установена връзка с други огнища, предаде Ройтерс.

COVID-19 убива все повече хора

Броят на смъртните случаи по света, свързани с новия коронавирус, премина днес границата от 100 000 - 101 732 към 22.50 часа б.вр., а заразените вече са повече от 1,6 милиона - 1 673 423 към същия час. Това показват данните на университета "Джонс Хопкинс". Броят на излекуваните е 371 637.

Сто хиляди починали при 1,6 милиона заразени означава смъртност от 6,25 процента, но реалният процент е много по-малък, защото много хора прекарват болестта с леки или дори никакви симптоми и не са включени сред регистрираните случаи.

Ще се отворят ли скоро САЩ

Най-високопоставеният експерт по заразни болести в САЩ, имунологът д-р Антъни Фаучи предупреди днес, че въпреки някои положителни резултати от борбата срещу коронавируса в силно засегнати райони като щата Ню Йорк, е твърде рано за смекчаване на ограниченията за гражданите.

Президентът Доналд Тръмп, който на 3 ноември т.г. ще се бори за преизбиране, иска да върне икономиката в релси възможно най-скоро. "Има надежда да отворим . . . много, много, много, много скоро, надявам се", каза той по адрес на икономиката по време на брифинг в Белия дом за коронавируса в четвъртък, 9 април.

Д-р Фаучи, който е и директор на Националния институт по алергология и заразни болести, обаче заяви, че би било преждевременно да се отслабват ограниченията. В интервю за Си Ен Ен той отбеляза наличието на "благоприятни признаци" и даде за пример напредъка в Ню Йорк, но добави: "Единственото нещо, което не трябва да искате да правите, е да не искате да излизате от това преждевременно и после отново да се озовете в същото положение". По повод предстоящите великденски празници той отбеляза колко е важно американците да спазват социална дистанция.

"Сега не е време за отказване", заключи д-р Антъни Фаучи.