Седмица след затварянето на избирателните секции в междинните избори през 2022 г., засега резултатите сочат, че 217 места в Камарата на представителите отиват при републиканците - едно място по-малко от необходимите 218 - срещу 209 за демократите, които доминират в Камарата от 2018 г. насам, съобщи АП.

Откакто гласуването приключи на 8 ноември, републиканците са все по-близо до завземането на Камарата на представителите, но все още не са стигнали дотам. Само в Калифорния остава да бъдат обявени резултатите седем надпревари, а преброяването на гласовете продължава и на други места.

Към настоящия момент са останали общо девет надпревари за Камарата на представителите, в които победителят не е ясен, като в четири от тях водят кандидати републиканци. Очаква се републиканците да спечелят битката за долната камара, но това няма да е убедителната победа, т.нар. "червена вълна", на която се надяваха.

Контролът на демократите върху Сената на САЩ беше решен в събота, когато сенатор Катрин Кортез Масто от Невада спечели преизбирането си, но мнозинството в Камарата на представителите все още е под въпрос.

В Калифорния, най-населеният щат в страната, има седем неопределени състезания, като едно от тях гарантирано ще отиде при един от двамата демократи, които се състезават един срещу друг в този район.

В Аляска, където действащата демократка Мери Пелтола спечели специални избори това лято, за да заеме свободно място в Камарата на представителите, държано от десетилетия от републиканците, може да се проведе втори кръг на преброяване на гласовете.

Това е така, тъй като в Аляска се гласува с класиране на кандидатите. Ако никой не получи повече от половината от гласовете, подадени на или преди 8 ноември, лицето с най-малко гласове се елиминира и изборът на избирателите се зачита за втория избор. Рундовете продължават, докато останат двама кандидати и спечели този с най-много гласове.

Пелтола води пред републиканците Сара Пейлин и Ник Бегич в надпреварата, която е твърде рано да се определи.

В Мейн също има подобна надпревара - насочена към финал с класиран избор, подобно на този в Аляска - и още една в Колорадо.