Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя кабинета на британския премиер Тереза Мей, ще гласува против споразумението за Брекзит в парламента, съобщи неин депутат, цитиран от Ройтерс и БТА.

Гласуването в Камарата на общините на предложената от правителството сделка за Брекзит е насрочено за вторник, 11 декември.

"Моята партия ще се противопостави на това споразумение, тъй като смятаме, че то оставя Северна Ирландия в конституционно уязвима позиция въпреки уверенията, които ни бяха дадени", заяви Пол Гирван.

Северна Ирландия ще е единствената британска провинция със сухопътна граница с ЕС и нейният статут беше един от главните проблеми по време на преговорите с ЕС.

ДЮП е недоволна, че в споразумението се предвижда възможността Северна Ирландия да е в по-тесни връзки с ЕС от останалата част на Великобритания, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Република Ирландия.

Партията не приема факта, че споразумението за Брекзит поставя Северна Ирландия под различен правен режим от останалата част на страната.

Изправена ли е UK пред национално унижение и скок в мрака

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин (на снимката) изрази надежда, че парламентът идната седмица ще отхвърли сделката, предложена от правителството. Правителството или трябва да постигне по-добра сделка, или да отстъпи управлението на някой друг, каза Корбин и нарече сделката на Мей за Брекзит "скок в мрака".

Бившият британски външен министър Борис Джонсън изрази надежда, че парламентът ще отхвърли проекта на правителството за Брекзит. Джонсън нарече проекта "национално унижение, подигравка над решението за излизане от Европейския съюз".

"Имаме много други опции. За да сме наясно по какъв път ще поемем, трябва да разберем какво ще се случи във вторник, ако, както се надявам, тази високо уважавана Камара на общините отхвърли сделката", каза Джонсън.

Никой не е съвършен и сделката на Мей не е

Министър-председателката на Великобритания призова всички депутати, независимо от позицията им по Брекзит, да приемат компромис и да подкрепят предложената от нея сделка.

Тереза Мей каза, че сделката за Брекзит, която предлага британският парламент да одобри, не е съвършена, но е възможно най-добрата, за да не се допусне излизане от ЕС без сделка или да няма излизане, предаде Ройтерс. Не казвам, че тази сделка е съвършена. Това нямаше как да стане. Такова е естеството на преговорите", каза Мей, която откри дебатите в парламента преди гласуването на плана й.

"Няма да обединим страната си, ако се стремим към отношения, даващи всичко на едната страна в спора и нищо на другата. Не бива да допускаме стремежът към съвършен Брекзит да предотврати добър Брекзит за британския народ", каза тя.

Разделенията, раздухани от референдума през 2016 г., "бяха разрушителни за нашата политика", каза Мей.

"Хората гласуваха, те гласуваха за напускане. Мисля, че наш дълг е да постигнем този Брекзит и мисля, че това е въпрос на доверие към политиците и към парламента", добави тя.