Британският премиер Тереза Мей заяви, че е невъзможно да се организира втори референдум за Брекзит преди датата за напускане на ЕС - 29 март догодина.

"По въпроса за втори референдум, смятам, че е важно да спазим волята на британския народ", заяви тя пред британския парламент в отговор на въпрос на депутат. - "Но бих помолила да се има предвид и това: не би било възможно да се организира референдум преди 29 март догодина. Това би означавало удължаване на чл. 50, отлагане на Брекзита или напускане без споразумение".

Британският министър на околната среда Майкъл Гоув официално подкрепи постигнатото от Мей споразумение за напускане на ЕС. В отговор на въпрос дали би подкрепил депутатите, които искат Великобритания да възприеме норвежкия модел, Гоув подчерта пред парламентарна комисия, че според него вече постигнатите договорености са най-добрият вариант за страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания ще бъде по-бедна, след като напусне ЕС, отколкото ако бе останала в него, независимо какво търговско споразумение е постигнала с блока, сочи обаче анализ на британското правителство, публикуван днес. Според него 15 години след датата на излизане брутният вътрешен продукт ще бъде с 0,6 на сто по-нисък, отколкото би бил, ако страната бе останала в ЕС. Това е при условие, че Обединеното кралство запази гладки търговски отношения с блока. Ако напусне без сделка и пред търговията има значителни бариери, икономиката ще бъде с до 9,3 процента по-малка.

Данните анализират широка гама възможности, от напускане без споразумение до оставане в единния пазар за стоки и услуги.

Докладът не анализира конкретната сделка, договорена миналата седмица. Експертите обаче оценяват, че при условия, подобни на предвидените в нея, икономическият удар ще бъде сравнително по-слаб, коментира АП.

Междувременно Европейската комисия отказа да допусне произвеждане на референдум, в който гражданите на ЕС да се произнесат по въпроса за оттеглянето на Великобритания от Общността.

Предложеното наименование на допитването бе "Референдум в ЕС дали европейските граждани искат Великобритания да остане или да напусне". Еврокомисарите днес са решили, че поставеният така въпрос излиза извън правомощията на ЕС. Макар ЕК да съжалява за решението на Великобритания да напусне, уважава резултатите от референдума, се посочва в съобщение на институцията.

Комисията днес трябваше да прецени дали допуска регистрирането на гражданска инициатива. В случай на положително решение инициаторите щяха да разполагат с възможността да съберат подкрепа от поне един милион подписа на граждани на поне седем държави от ЕС. С осигуряването на такава подкрепа европейска гражданска инициатива може да настоява комисията да предложи законодателно действие в области, в които има пълномощия.

ЕК отбелязва, че според правилата не са допустими инициативи, които явно са извън обхвата на нейните отговорности, или които са злоумишлени, лекомислени, груби или в разрез с ценностите на ЕС.