В последната минута американският телевизионен канал Fox News уреди съдебен иск за клевета от фирмата за машини за гласуване Dominion заради отразяването на изборите в САЩ през 2020 г.

Телевизията, контролирана от медийния магнат Рупърт Мърдок и неговото семейство, се съгласи да плати на Dominion 787,5 млн. долара (634 млн. паунда).

Макар че плащането е голямо, то означава, че Fox избягва това, което някои определяха като съдебния процес за клевета на века, съобщи Би Би Си.

Телевизията обаче е изправена пред втори подобен иск от друга фирма за изборни технологии - Smartmatic.

Уреждането на спора означава, че Fox и Dominion вече могат да оставят делото зад гърба си, като и двете фирми могат да претендират за победа.

"Реалността е такава, че двете големи компании в този случай избягват риска. И всеки път, когато имаш съд, това е рисковано", казва Дейвид Логан, професор по право в университета "Роджър Уилямс", пред Би Би Си.

Сумата от почти 800 млн. долара е едно от най-големите финансови споразумения, постигани някога по дело за клевета.

"Това очевидно е значителна цифра и не бива да я отхвърляме. Искам да кажа, че това е наистина, наистина голяма цифра", заяви пред Би Би Си Анджело Карузоне, президент на лявата медийна организация Media Matters for America.

Въпреки това тя е по-малко от половината от първоначално исканите от Dominion 1,6 млрд. долара.

В контекста на изплатената сума, компанията майка Fox Corporation отчете нетна печалба от 1,23 млрд. долара за последната финансова година.

Освен това тя разполага с големи резерви от парични средства - около 4 млрд. долара, според последните отчети на компанията.

Според списание Forbes състоянието на Рупърт Мърдок и неговото семейство, което контролира медийната империя News Corp, включваща Fox News, The Times of London и The Wall Street Journal, се оценява на 17,6 млрд. долара.

Сделката също така предпазва ръководителите на Fox, включително Мърдок, и някои от водещите на телевизията от необходимостта да свидетелстват в един от най-значимите съдебни процеси за клевета в историята.

Fox щеше да се сблъска с още един кръг от смущаващи разкрития", каза професор Логан.

Юридическият екип на компанията може би е преценявал и потенциалните финансови разходи, ако делото беше продължило и Dominion беше спечелила.

Fox издаде писмено изявление, в което признава констатациите на съда, че Fox е направила неверни твърдения за Dominion, но то не включва извинение.

"Надяваме се, че решението ни да решим спора с Dominion по приятелски начин, вместо да се стигне до съдебен процес, който води до раздори, ще позволи на страната да продължи напред по тези въпроси", се казва в изявлението.

Въпреки това Fox все още няма да може да загърби проблемите, свързани с репортажите ѝ за президентските избори през 2020 г.

Тя все още е изправена пред втори, подобен иск за клевета от друга фирма за изборни технологии - Smartmatic, която иска 2,7 млрд. долара.

За Dominion изплащането на 787,5 млн. долара на Fox може да е само началото. Тя все още има висящи дела срещу по-малките конкуренти на Fox - Newsmax и OAN, както и срещу няколко сътрудници на бившия президент Доналд Тръмп.

Dominion подаде иск преди две години, след като Fox излъчи репортажи, в които се твърдеше, че машините за гласуване на Dominion са податливи на хакерски атаки и са прехвърлили гласове от президента Тръмп към Джо Байдън.