Беларуската полиция е задържала днес стотици протестиращи в центъра на столицата Минск по време на шествие, което премина през града с искане президентът Александър Лукашенко да се оттегли от властта, предаде Ройтерс.

Протестът се провежда повече от месец, след като Лукашенко спечели оспорени избори.

Служители на правоохранителните органи са спрели шествието на протестиращи жени и над 100 участници в опозиционната акция са задържани, предаде ТАСС.

Снимка: БТА

Част от участничките в шествието са били блокирани до сградата на търговския център "Айсберг", други жени са се разбягали по близките дворове.

В определен момент се чул призивът "Оттегляме се", а в небето се издигнал дрон с бяло-червено-бял флаг.

Останалите там хора сега правят жива верига в знак на солидарност по протежение на пътя.

Няколко участници в протестната акция са се почувствали зле, затова служители на силите за сигурност са извикали екип на бърза помощ, предаде ТАСС.

В шествието участваха около 2000 жени, издигащи червено-бялото знаме на опозицията.

Силите за борба с безредиците с маски с качулки и черни униформи, милиционери в униформи каки и в цивилни дрехи блокираха колоната и започнаха да арестуват протестиращи, съобщава журналист от АФП. Стотици демонстранти бързо бяха завлечени в милиционерските автомобили, като милиционери носеха на ръце някои от жените.

Преди днешното шествие опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която беше принудена да избяга в Литва, похвали "храбрите жени на Беларус".

"Те протестират въпреки постоянните заплахи и натиск", подчерта Тихановска в комюнике.

Организацията за защита правата на човека "Вясна" публикува в интернет списък с имената на 272-ма арестувани участници в протеста, повечето от които жени, посочвайки, че списъкът се актуализира.

Миналия уикенд бяха арестувани десетки участнички в демонстрация на жени. 

Русия от своя страна излезе с позиция 

Флиртуването на Брюксел с бившата кандидатка на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска и поканата към нея да присъства на среща на министрите на външните работи от държавите членки на ЕС, е намеса във вътрешните работи на републиката, се казва в разпространен днес коментар на говорителката на руското МВНР Мария Захарова, предаде ТАСС.

Снимка: БТА

Захарова посочва, че флиртуването на външните министри на страните от ЕС със самоназначилата се представителка на беларуската опозиция и поканването й в Брюксел за разговор, е съставна част от сценария за намеса във вътрешните работи на Беларус.

Това е директно нарушение на основополагащите норми на Устава на ООН и на принципите на Заключителния акт на ОССЕ, чийто юбилей международната общност отбелязва тези година, подчертава Захарова.