На снощната среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия не бяха преодолени разногласията за предоставянето на модерни бойни танкове на украинските въоръжени сили. Над пет часа продължиха дискусиите между ръководителите в сферата на отбраната на над 50 страни за изпращането на повече военна помощ на страната, която е във война с Русия, съобщиха световните агенции и БТА.

Берлин иска съюзнически консенсус за реекспорта на произвежданите в Германия танкове "Леопард 2", заяви министърът на отбраната Борис Писториус, след като някои европейски лидери призоваха страната му да одобри реекспорта на въпросните танкове, предаде Ройтерс.

"Леопард 2" са на въоръжение в няколко европейски страни и сред тях има желаещи да предоставят на Киев част от своите танкове. Но те не могат да го направят без съгласието на Германия, която произвежда тези бойни машини. Писториус каза, че съюзниците от НАТО са обсъдили на днешната си среща във военната база в Западна Германия въпроса за одобрението на Берлин, но не се е стигнало до решение.

Въпреки молбите на украинското ръководство, Германия засега устоява на нарастващия натиск да достави бързо "Леопард 2" на Киев или поне да даде зелена светлина на други държави, като Полша, да изпрати от собствените си бойни машини от този модел.

Въпреки това полският министър на отбраната Мариуш Блашчак изрази оптимизъм, че в крайна сметка опитите тaнковете да бъдат предоставени ще се увенчаят с успех. "Надеждата произлиза от факта, че министрите на отбраната на 15 страни се срещнахме в кулоарите на днешната конференция и разговаряхме по тази тема", заяви пред репортери Блашчак, цитиран от ПАП. "Убеден съм, че сформирането на коалиция ще приключи с успех", добави той.

Вчера по обяд Писториус заяви пред репортери извън конферентната зала, че Германия ще "претегли всички плюсове и минуси" по този въпрос и ще вземе скоро решение.

Снощната среща започна с молба за повече военна помощ от украинския президент Володимир Зеленски. Говорейки на живо чрез видеовръзка, той заяви пред събралите се, че "войната, започната от Русия, не позволява отлагане".

Западните съюзници трябва да засилят военната си помощ за Украйна в едни ключов момент от нейната борба срещу руските войски. Този призив отправи американският министър на отбраната Лойд Остин при откриването на срещата на военни и цивилни ръководители на отбраната от 50 страни, подкрепящи Украйна.

"Ние трябва да положим още повече усилия, това е един решаващ момент за Украйна", каза Остин. "Украинският народ ни гледа, Кремъл ни гледа, историята ни гледа", допълни той.

САЩ се въздържат да предоставят собствените си танкове "M1 Ейбрамс" на Украйна, като изтъкват потенциалните предизвикателства, свързани със сложната поддръжка и логистиката на високотехнологичните машини. Вашингтон смята, че би било по-продуктивно да се изпратят германски танкове "Леопард", тъй като много съюзници разполагат с тях и украинските войски ще се нуждаят от по-малко обучение, отколкото за по-трудните за обслужване "Ейбрамс", отбеляза Асошиейтед прес.

Германия отрича да е обвързала изпращането на своите машини с това САЩ да изпратят от своите основни бойни танкове.

В края на срещата генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете въоръжените сили на САЩ, заяви, че Украйна трудно ще отблъсне всички руски сили от територията си през тази година. "От военна гледна точка през тази година ще бъде много трудно да се прогонят всички руски сили от всички части на окупираната от Русия Украйна", каза Мили.

Срещата в Рамщайн приключи с обещания за доставки на редица други оръжия и боеприпаси в жизненоважен за Украйна момент, когато се водят боеве за контрола над град Бахмут в източната част на страната. Службата за външно разузнаване на Германия изрази днес безпокойство от загубите, които украинската армия търпи в боевете. Службата предупреди, че евентуално превземане на Бахмут от руските сили ще има значителни последици, тъй като ще позволи на Русия да продължи да продължи настъплението си в Украйна.

Според британското разузнаване Русия обмисля изпращане на танкове Т-14 "Армата" в Украйна

Според британското разузнаване Русия вероятно обмисля да изпрати малък брой от новите си бойни танкове Т-14 "Армата" в Украйна. Досега не е съобщено за използването на бойното поле на тези бойни машини, чието разработване започна през 2009 г., съобщават британските медии.

В обобщение на военното разузнаване, публикувано от министерството на отбраната на Великобритания, се казва, че през декември в Южна Русия са били забелязани танкове Т-14 в район, от който обикновено се изпраща техника за бойните действия в Украйна.

Проправителствените руски медии твърдят, че Т-14 се подготвят за разполагане, но не е ясно дали Русия е предислоцирала този тип бойни машини в Украйна, се казва в доклада, предаде Би Би Си.

Британското разузнаване смята, че прехвърлянето на "Армата" ще бъде извършено главно с пропагандна цел, а оборудването няма да се използва активно в бойни действия.

В обобщението се подчертава, че освен логистичните проблеми, свързани с факта, че този танк е много тежък, изпълнението на програмата за неговото разработване и производство в продължение на повече от 10 години е съпроводено със закъснения и производствени проблеми. По-рано Русия също така намали планирания размер на своя парк от танкове Т-14. Ето защо активното използване на танкове "Армата" би било рисковано решение за Русия.