Няма да бъде изпращана военна помощ на Армения, която поиска такава от Русия и Организацията на Договора за колективна сигурност /ОДКБ/ заради въоръжения конфликт по границата с Азербайджан. Изпращане на миротворчески контингент по договора за колективна сигурност засега не стои на дневен ред, заяви в четвъртък пред медиите ръководителят на Обединения щаб на ОДКБ генерал-полковник Анатолий Сидоров, съобщиха ТАСС и "Известия".

"Дайте да не тичаме пред вятъра. На 13 септември ръководителите на нашите държави единодушно заявиха, че този проблем, който е налице между Армения и Азербайджан, трябва да бъде решен по политико-дипломатически път", заяви Сидоров.

"Това ще рече, че не иде реч за изпращане на военна сила с участието на ОДКБ нито вчера, нито днес, а мисля, че и в близко бъдеще", каза още той. Шефът на военния щаб на съюзните сили в ОДКБ напомни, че двете страни са се договорили за прекратяването на огъня и тази договореност се спазва.

"Затова се надяваме, че и занапред процесите ще върви по този начин и ще се решава по мирен път, без употреба на оръжие", добави шефът на щаба. При подобна ситуация през януари, по време на вълненията в Казахстан, страната се обърна за съдействие към съюза, в който членува, и буквално до часове получи военна помощ. Руските войници бяха на място и помогнаха за овладяването на бунта, тръгнал първоначално заради високите цени на горивата и прераснал в политически.

Междувременно Азербайджан съобщи, че в резултат от конфликта през последните два дни са загинали 71 военнослужещи, а Армения оповести за 105 убити арменски войници.

На този фон опозицията в Ереван нахлу в парламента тази нощ и поиска оставката на премиера Никол Пашинян, когото обвини в съглашателство с Азербайджан за териториални отстъпки срещу примирие. Започна и подписка за отстраняването му, подета от депутатите от опозицията. Подобна беше ситуацията в страната и през 2020 г. след предпоследното напрежение между Армения и Азербайджан, но след това отново партията на Пашинян, смятан за близък до Путин, спечели парламентарните избори.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН днес отново да обсъди ситуацията на границата между Азербайджан и Армения, където има временно примирие.