Висш съветник на украинския президент Володимир Зеленски днес призова съюзниците на Киев "да мислят по-бързо" за увеличаване на военната си подкрепа, ден след като те не успяха да се споразумеят за изпращането на исканите от Киев бойни танкове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вие така или иначе ще помогнете на Украйна с необходимите оръжия и осъзнавате, че няма друг вариант за прекратяване на войната освен поражението на Русия. Днешната нерешителност обаче убива все повече наши хора. Всеки ден отлагане води до смъртта на украинци. Мислете по-бързо", написа в "Туитър" Михайло Подоляк.

На конференция във военновъздушната база Рамщайн тази седмица партньорите на Украйна обещаха нова военна помощ за стотици милиони долари, но не успяха да се споразумеят за изпращането на произвежданите в Германия танкове "Леопард 2", които Киев отдавна настоява да получи.

Междувременно министрите на външните работи на трите балтийски страни призоваха днес Германия да достави "още сега" на Украйна тежки танкове "Леопард", за да ѝ помогне да спре агресията на Русия, предаде Франс прес.

"Ние, латвийският, естонският и литовският министър на външните работи, отправяме към Германия искане да достави още сега на Украйна танкове "Леопард", заяви в Туитър външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс.

"Това е необходимо, за да бъде спряна руската агресия, да се подпомогне Украйна и бързо да се възстанови мирът в Европа", добави той и подчерта, че "Германия, като първа европейска сила, носи специална отговорност в това отношение".

На среща в американската база Рамщайн в Германия съюзниците на Украйна обявиха вчера нови значителни доставки на оръжия за Киев. Те обаче не успяха да се споразумеят за доставка на тежки танкове и попариха надеждите на украинските власти, които настояват за такива, така че ще са нужни нови дискусии по въпроса и "зелена светлина" от страна на Германия.