Ако Херсон бъде отвоюван, Русия може да премести освободените сили близо до Бахмут или дори Киев. Това мнение изрази Олексий Арестович, съветник в канцеларията на президента, в предаването Фейгин Live.

"Те искат да запазят тези войски, за да ги пренасочат към други направления", смята Арестович. Според него Руската федерация е събрала боеспособни части край Херсон.

Къде ще бъдат прехвърлени те, зависи от политическата задача.

"Първото място, където трябва да ги очакваме, е в посока Киев и Донецк. Това няма да ни даде повече здраве или сън", каза Арестович.

За освобождаването на Херсон се заговори след изявленията на командващия на руската "специалната операция" армейски генерал Сергей Суровикин, че ситуацията в региона е трудна и може да се стигне до "трудни решения".

Суровикин не уточни какво значи това, но мнозина го тълкуват като отстъпление на руснаците от десния бряг на Днепър.

Днес сутринта жителите на Херсон са получили SMS с призив да напуснат града. "Уважаеми жители! ВСУ ще обстрелват жилищни райони. От 7:00 ч. ще има автобуси от Речпорт до Левия бряг. За контакт: 88003019999", се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости. По данни на агенцията жителите са получили такова съобщение в ранните часове на 19 октомври.

Преди това обявеният от Москва за губернатор на област Херсон Владимир Салдо обяви евакуацията на цивилни граждани от десния бряг. Руските власти в Херсонска област възнамеряват да преместят около 50-60 000 души на левия бряг на река Днепър и в Руската федерация, заяви Салдо. Преместването ще отнеме около шест дни, добави той.

Междувременно друг от членовете на назначената от Русия администрация на Херсонска област Кирил Стремусов заяви, че Херсон се подготвя за отбрана и няма да бъде изоставен. "Украинските въоръжени сили са събрали много сили на фронтовата линия в Херсонска област. Става дума за отбранителния процес на Херсон. Град Херсон се превръща в крепост", каза той.

На фона на случващото се дрон е бил свален над Севастопол близо до летище Белбек, задействана е системата за противовъздушна отбрана, съобщи губернаторът Михаил Развозжаев.

Междувременно украински военни са се опитали тази сутрин да извършат десант в Енергодар, за да превземат Запорожката АЕЦ, но атаката е била отблъсната, съобщиха за РИА Новости регионалните власти. По-рано сутринта администрацията на Енергодар съобщи, че украинските въоръжени сили са обстрелвали града с реактивни системи за залпов огън HIMARS.

В същото време след руски обстрели на енергийната инфраструктура няколко града и села край Кривой Рог са останали без електричество и има сериозни щети, съобщиха украинските медии.

Дронове камикадзе са нанесли удари по района на Николаев през нощта. Системата за противовъздушна отбрана е свалила 11 безпилотни летателни апарата, заяви регионалният ръководител Виталий Ким.