Съветът на пазителите на конституцията на Иран одобри днес закон, задължаващ правителството да прекрати инспекциите на ООН на ирански ядрени обекти и да повиши степента на обогатяване на уран над ограниченията, предвидени в ядрената сделка от 2015 г., ако санкциите срещу страната не бъдат облекчени до един месец, предаде Ройтерс.

В отговор на убийството миналата седмица на водещия ирански ядрен учен Мохсен Фахризаде, за което Иран обвинява Израел, доминираният от твърдолинейни депутати ирански парламент одобри вчера с голямо мнозинство законопроект, който ще втвърди позициите на страната по ядрената сделка.

Съветът на пазителите на конституцията е натоварен със задачата да гарантира, че законопроектите не противоречат на шиитските ислямски закони и иранската конституция.

Позицията на иранския върховен духовен лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума в държавните дела, все още не е известна.

Според новия закон Техеран дава срок от един месец на европейските държави страни по ядреното споразумение да облекчат санкциите срещу петролния и финансов сектор на Иран, наложени след излизането на САЩ от споразумението през 2018 г.

Като реакция на политиката на "максимален натиск" срещу Иран на американския президент Доналд Тръмп Техеран постепенно започна да се отклонява от параметрите на сделката.

Законът, прокарван от твърдолинейните ирански депутати, ще направи по-трудно за новоизбрания американски президент Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, да върне САЩ в споразумението, каквото намерение изрази, при условие че Техеран изпълнява стриктно поетите ангажименти, отбелязва Ройтерс.